Blues Hari Isnin

Lemah, tak ada mood, sedih dan malas nak pergi kerja atau belajar di awal minggu atau pada hari Isnin selalunya dikaitkan dengan Monday Blues. Selalunya hari Isnin membunuh segala semangat yang ada. Hoho… Mujur juga kami di Kelantan, Terengganu dan Kedah tak alami Monday Blues ni. Tapi Sunday Blues? Ada?

malas

Pagi indah pandang ke awan,
Titis embun masih berbaki;
Atur langkah dalam tugasan,
Kita susun dan kita turuti.

Angin berhembus bawa hujan,
Hujan turun membasah bumi;
Monday blues hanya perasaan,
Biarkanlah ia berlalu pergi.

Mesti beringat bila memandu,
Pandu cermat jiwa selamat;
Cukup rehat di hujung minggu,
Badan segar idea pun hebat.

Pandu sendiri dengan cermat,
Letak kereta sebelah kantin;
Patutnya diri makin semangat,
Mulakan kerja sebaik mungkin.

Menurut pengetahuan Mr Tehr dari apa yang diberitahu oleh ustaz, Baginda Nabi SAW lahir pada hari Isnin dan diberitahu juga, ia adalah dalam Tahun Gajah. Jadi mengapa kita tidak mengambil semangat gajah yang kuat ini untuk memulakan kerja di hari Isnin? :D

TehrDemikian kisah 'Blues Hari Isnin' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


35 Comments

  1. Faizul says:

    Ini mungkin kerana Isnin datang selepas Ahad, Kalau lepas Ahad terus Rabu maka Monday Blues memang tak wujud. Kan?
    Faizul baru je tulis kisah Jersi Arsenal, Chelsea, Manchester United dan Liverpool musim 2012/13My Profile

    1. tehramuan says:

      maka jadi la wordless wednesday blues :D

      1. hafizmd says:

        hohoho…best idea ni…hehehe
        hafizmd baru je tulis kisah Oh! Ayam Panggang…My Profile

  2. Floyd says:

    gebunya kucing tu.
    Floyd baru je tulis kisah Why do we get electric shocks from static?My Profile

    1. tehramuan says:

      kucing ni sebenarnya lahir tak cukup bulan
      nasib juga panjang umur

  3. zool says:

    hahahah.. hari isnin memang blues kan…
    zool baru je tulis kisah Media Baru Menjejaskan Pergaulan Generasi MudaMy Profile

    1. tehramuan says:

      mujur kami tak alaminya :D

  4. ghost writer says:

    satu ayat yang akan kuar bila aku kena kerja hari isnin: ‘potong stim langsung!’
    ghost writer baru je tulis kisah impian melucukanMy Profile

    1. tehramuan says:

      hehe
      memang potong stim, bro
      cuma bagi aku hari ahad la :D

  5. nurmisnan says:

    Allah SWT tidak suka orang malas.. Lagi2 kat menguap.. lagi ler syaitan2 berebut2 duduk kat mata dan telinga suruh tdo.. Yeahhh.. kena lawan jadikan isnin yang semangat dan rajin.. bangun semuaaaaaa…. jom main lompat katak.. har3…
    nurmisnan baru je tulis kisah Penawar mengurangkan berdengkur dan menguatkan mindaMy Profile

    1. tehramuan says:

      betul tu
      jom kita rajin2 senaman dan buat kerja

  6. suri says:

    kelantan dh menag bro apa lagi yg nak d sedihkan??
    suri baru je tulis kisah Aku Inginkan PerhatianMy Profile

    1. tehramuan says:

      tak2
      mana ada sedih :D

  7. suri says:

    sy 3 hari penat heeee tu rasa smpi pjbt nak tdo bila pikir ada keje saya on juga hati keje hee…
    suri baru je tulis kisah Bunga KacaMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups
      terpaksa juga kuatkan semangat selesaikan tugas

  8. suri says:

    sb skrg byk gak gajah di ancma oleh manusia huhu…
    suri baru je tulis kisah Sempat Meraba IniMy Profile

    1. tehramuan says:

      tu lagi satu hal
      hidupan liar memang terancam sekarang ni

  9. irsah says:

    Salam Mr. Tehr. Penulisan puitis mu mengubati di penghujung Monday Blues ku. Semoga dimurahkan rezeki berkarya dalam memberikan inspirasi kepada semua. . Trima kasih Bro Tehr.
    irsah baru je tulis kisah Daftar Direktori: Cara Terbaik Blog LinksMy Profile

  10. Cikgu Hairul says:

    Kebabomkan diri di hari Isnin. Mungkin aktiviti hujung minggu yang terlalu padat menjadikan kita macam tu. Apa kata hujung minggu, kita rileks secukupnya.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Halatuju Sistem Pendidikan NegaraMy Profile

  11. cikgu naman says:

    nasib baik harini bersemangat..mengajar 5 waktu terus menerus..fuhhh..hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah Hari ni dah genap 28 tahunMy Profile

  12. titan says:

    hemm..tu pasal aku rasa malas aje hari ini..
    titan baru je tulis kisah Kau semestinya yang terakhirnya..My Profile

  13. yela..semngt2..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Hosting Baru JebengOtai.comMy Profile

  14. chii says:

    alhamdulillah..setakat ni lum alami monday blues lg
    chii baru je tulis kisah Status Diri SendiriMy Profile

  15. ProfHariz says:

    Mood masih bercuti. Jadi tak ada blues2. Hehehe
    ProfHariz baru je tulis kisah Sambung Belajar Ke ADTEC MELAKA ?My Profile

  16. hafizmd says:

    Isnin dah lepas, dan semalam taklah malas sgt…hehe

    Sbb dah baca citer ayam panggang dulu…hehehe
    hafizmd baru je tulis kisah Oh! Ayam Panggang…My Profile

  17. Kulanzsalleh says:

    Ada juga yang menjadikan hari Isnin sebagai hari yang paling membuatkan dia bermotivasi.. sebabnya dia boleh jumpa seseorang yang istimewa di tempat kerja :D
    Kulanzsalleh baru je tulis kisah Semakan Tawaran KPLSPM Ambilan Jun 2012 – Calon GantianMy Profile

  18. akubiomed says:

    Bila hari Isnin sahaja mood Monday Blues. Macam mana? :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – # Call me Pak LongMy Profile

  19. maza says:

    Cikgu, kata jiran sebelah rumah, sebelum mempunyai semangat Gajah… diri sendiri perlu diperkuatkan dan diperbesarkan mcm gajah gak..

    hehehehe
    maza baru je tulis kisah Kitab-kitab yang pernah maza pelajariMy Profile

    1. suri says:

      gajah mmg berat blh ker bro angkat heee
      suri baru je tulis kisah Terima Kasih Cikgu..My Profile

  20. Nazri says:

    gejala ni jugak ada pada bear .. try tgk sini http://www.youtube.com/watch?v=E_E1FeBO54w
    Nazri baru je tulis kisah Claim Kena Gigit Semut RM700My Profile

  21. Bro Zulkbo says:

    salam..
    ermm..belum pernah kena badi
    Monday Blues nih..saya cuti tak
    menentu..hari minggu pun kadang
    kala kena kerja :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Gambar Majlis Nikah Kahwin Ella Dan Azhar GhazaliMy Profile

  22. eiela says:

    kadang-kadang ada juga monday bluesnya.
    eiela baru je tulis kisah Cerita Eyriqazz Vs DenaihatiMy Profile

  23. Pikat Boss baik sangat
    panggil isteri bawa kemari
    kerja Isnin kena bersemangat
    Kena amal motivasi diri

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy repair bumper kemek kedalam
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Diy Repair Bumper Kemek Ke DalamMy Profile

  24. suri says:

    klu tak ke kl saya kurg penat ..klu di ke kl sy penat sb 2 kali turun naik bas…naik sikal aduh…
    suri baru je tulis kisah Terima Kasih Cikgu..My Profile

  25. suri says:

    suka mkn biskut merie tu tpi wajib potong kotak2 sedp pula…heee
    suri baru je tulis kisah Syok Bisnes Coklat IniMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun