Blogger Mati Kutu

Aku tak tahu kepala siapa yang ada kutu. Apa yang aku pasti, kepala Bro Padin dan kepala aku tak ada kutu. Betul tak, Din? :D Sebabnya rambut kami pendek. Bro Padin pulak, kadang-kadang cukur botak je, langsung tak ada rambut.

mati kutu(nya) tidak dapat berbuat apa-apa lagi; Kamus Dewan Edisi Empat

bila notebook sudah rosak
membuat kepala jadi senak
kiri kanan arah tak nampak
hendak ke cc pastinya tidak

di rumah ada lagi satu lappy
tapi ianya kepunyaan isteri
nak kurampas tak sampai hati
banyak kerjanya tak siap lagi

hard disk rosak dah berlaku
membuat aku jadi mati kutu
kepala tak gatal digaru-garu
nak nangis… eh terasa malu

Akibat dari penggunaan sepenuh masa, notebook aku yang berumur dalam 4 tahun tu dah dua kali rosak HDD. Sekarang ni sedang cari duit yang mungkin ada terselit kat celah tikar nak beli HDD baru. Ada kawan kata, HDD dah naik harga sekarang ni. Hu hu hu…

Malam ni aku dapat guna notebook isteri sebab dia tidur awal. Harap-harap dia tak bangun nak sambung kerja nanti. :D

TehrDemikian kisah 'Blogger Mati Kutu' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


66 Comments

  1. Juan says:

    hardisk x mahal la, skrg harga kira ok, nak berapa GB punya? hehe :)
    Juan baru je tulis kisah Buku-Buku Dr Danial Zainal AbidinMy Profile

    1. tehr says:

      aku belum ke kedai lagi, juan
      ada kawan kata mahal sekarang
      dah susah hati dah aku ni

      1. B3njy says:

        Ada orang berkata susah-susah hati dahulu senang-senang hati kedian ..
        B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

  2. tngah mati kutu jugak sbb email penting hilang dari inbox yahoomail..sakit hati tuhan je tahu..menangis tak usah cite..huuuu..jgn ade kutu sudah…kang tergaru2..naya2..
    alexa yussida baru je tulis kisah fluffy season is officially startingMy Profile

    1. tehr says:

      macam mana pulak boleh hilang tu, doc?
      wah, memang tak dapat nak dicari ganti tu

    2. B3njy says:

      Apa kata saman je yahoomail tu … kerana mencuri semua e-mail2 anda guna akta emmm … akta apa yer ?
      B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

    3. yas says:

      first time dengo kes camnih…..
      yas baru je tulis kisah Tahniah S2000..Tahniah REEV..Tahniah Exora StarMy Profile

  3. Jai says:

    Ni kes notebook rosak le yer.. :)
    Jai baru je tulis kisah Gambar Kemalangan Maut Bas Dan Treler 11.11.11 Di BehrangMy Profile

    1. tehr says:

      rosak, jai
      memang kena beli hdd baru

      1. B3njy says:

        Biasalah tu kalau rosak … kalau tak rosak2 tu transformer namanya ..
        B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

  4. Sya Isya says:

    kalau HDD rosak memang rasa tersiksa je. Dulu Sya motherboard yang rosak, nasib baik under warranty masa tu. motherboard lg mhl dr hdd
    Sya Isya baru je tulis kisah KEPUTUSAN BOLA SEPAK MALAYSIA SUKAN SEA 2011 (KE-26) PALEMBANGMy Profile

    1. tehr says:

      hdd rosak satu hal
      ada data yang belum dibuat salinan lagi kat dalam tu
      memang kena buat semula la jawapnya
      huhu

      1. B3njy says:

        Cikgu kena bersabar di tahap gaban untuk membuat semula data2 tersebut ..
        B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

  5. padin says:

    Waduh2.. memang mati kutu macam ni, nak gi cc semata2,mmg tak la jawapannya, hahaha

    Betul tu bro, rambut pun ada sehelai dua je, kalau kutu boleh hidup, memang dah parah tu ekekee
    padin baru je tulis kisah Penyuntik SemangatMy Profile

    1. Kawe pon kutu tak leh tinggal. Panjang ckit, siap ko rambut…
      Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Milik Siapakah MyKad Ini?My Profile

    2. tehr says:

      gi cc memang tidak la aku ni
      lagi pun kerja2 sekolah aku boleh buat dan selesaikan kat sekolah

      1. B3njy says:

        Dalam hal ni apa kata cikgu pergi bersiar2 d taman untuk menghirup udara segar dengan harapan harga HDD tu tidak menjadi beban untuk difikirkan seketika ..
        B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

  6. yas says:

    Kalau cam ni aku rasa bro tehr kene standby sebijik desktop kat umah…pe2 hal bole cover time emg….la ni desktop 2nd hand pn dh murah dah…
    yas baru je tulis kisah Jom Teka ~ Ilusi mataMy Profile

    1. surihati_ku says:

      sy nak cari gak tu bro..tugu dlm hujung tahun hee..ada benar kat bro yas ni..

      ternyata pc lama saya masa study dah rosak..wayar pun dah makin habis berkarat..
      surihati_ku baru je tulis kisah Jangan Pentingkan Kepuasan Diri SendiriMy Profile

      1. yas says:

        Hehehe…tak lama dah ujung taun…kalau dengo mcm berbulan2 lagi bayangannya kan…tub2 tinggal bape hari je lagi…:)
        yas baru je tulis kisah Tahniah S2000..Tahniah REEV..Tahniah Exora StarMy Profile

    2. tehr says:

      memang betul la
      lepas ni kena baik pulih desktop yang ada la jawapnya
      hidup lagi, cuma tak berapa sihat je

    3. B3njy says:

      Yer betul juga idea tu … tetapi ongkos nya kena tengok juga …
      B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

  7. LadyBird says:

    hehehe.. mujur isteri tidur awal..
    kalau x… xleh nak update blog…
    LadyBird baru je tulis kisah Keistimewaan Ciptaan AllahMy Profile

    1. surihati_ku says:

      ha..klo sy pc saya konker..anak konker tv nipis tuh.ayah konker paspot pekeje asing uhu,.

      ternyata LINE CLEAR!!
      surihati_ku baru je tulis kisah Awalan Dan AkhiranMy Profile

    2. tehr says:

      memang benar sangat tu, lady
      mujur dia tidur awal :D

  8. surihati_ku says:

    sy terus ingat nama blger puan kutu erk..tak silap saya ada kot nama tag tuh hee..btw tak pernh masuk blg lagi hiii…
    surihati_ku baru je tulis kisah Licin Bukan SebaranganMy Profile

    1. tehr says:

      ya la, suri
      macam pernah nampak je nama puan kutu ni

      1. padin says:

        ha’ah mmg ada puankutu dot com, ekekee

  9. surihati_ku says:

    sy ada kisha juga bro tgu nnti stori moli hee.. alahai…kutu tak der tapi beras kat dapur mmg berkutu..jenuh suri kosek berkali2..nak buang beras syg..duit tuh heeee
    surihati_ku baru je tulis kisah Kasih Bicaraku SentuhanmuMy Profile

    1. tehr says:

      kutu beras ke, suri
      pernah juga nampak, tapi saya jarang sentuh beras
      selalunya sentuh nasi je :D

  10. zulkbo says:

    salam..
    macam sama je kita..
    saya pun baru tukar
    note book ni..TOSHIBA
    Satellite 745-64bit sebagai
    ganti..alhamdulillah,rezeki
    murah pula tahun nih
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Mekanisma Pembayaran RM 100 Bantuan Persekolahan 2011-2012My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      saya ni mungkin tak tukar baru
      hanya hdd je rosak, yang lain2 nampak ok lagi

  11. Adeh kalau tak laptop bila dah selalu guna mmg tension giler. Masa kawe hilang lappy awal tahun nie.. rasa dunia mcm dah kiamat :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Undang-Undang Buruh | Masa Kerja Dan Kerja Lebih MasaMy Profile

    1. tehr says:

      kalau hilang, lagi kes berat, bro
      memang kena beli baru

  12. DaHLia says:

    ahaks..

    cikgu, beli lappy baru lahhh :D

    p/s: sy xde kutu :D tapi mati kutu tu biasaaaa
    DaHLia baru je tulis kisah Tips Penting Menghadapi Peperiksaan SPM 2011My Profile

    1. tehr says:

      lappy baru? alahai
      nuffnang hantar cek ciput je :D

  13. B3njy says:

    Ucaplah kata2 indah kat isteri pasti dia akan berkorban walaupun kerja nya tak siap kekekeke…
    B3njy baru je tulis kisah ANAK PAPAMy Profile

    1. chii says:

      amboih..mcm biasa buat je ni..ehehe
      chii baru je tulis kisah Apa ada pada 11 November 2011My Profile

    2. tehr says:

      aku malas nak berebut bkan apa
      nanti tak pasal2 aku pulak yang kena tolong siapkan kerja dia
      tu yang aku malas tu, bro :D

  14. titan says:

    emm..cari laptop baru ajelah ekk..hehe..kan dah nak gaji nih..
    titan baru je tulis kisah Komisen pertama dari CPM.bizMy Profile

    1. tehr says:

      kalau rosaknya merebak memang kena beli baru tu
      harap2 la tidak

  15. chii says:

    alahai..mmg mati kutu ar dibuatnya..cam chii ni…tenet sgt slow..nak wat keje pun..agk tergendala…tp xde sampai mati kutu..ehehe
    chii baru je tulis kisah Apa ada pada 11 November 2011My Profile

    1. tehr says:

      line slow masih boleh sabar
      ni lappy rosak ni, chii
      hu hu

  16. Mus says:

    huhu.. seronok juga sesekali berebut dengan wife.
    kalau aku dah biasa berebut ni..
    Mus baru je tulis kisah Hai, Orang Tawau!My Profile

    1. tehr says:

      aku pun ada la juga berebut
      tapi kalau dia memang buat kerja penting
      aku tak campur la
      hehe

  17. tak puas hati, pesal kutu tak leh hinggap kat padin lak? kutu isap darah kan, kat pala padin mesti adanyaaa!

    hahaha. jelos.

    btw, nak say sorry kat tehr, sebab dah jarang minum teh sini, ketagih tapi masa kurang hihi.
    rainbowcloudy baru je tulis kisah psikologi | sifat ularMy Profile

    1. padin says:

      haha kalau kutu naik kepala aku alamatnya tak panjang umur la dia, senang nampak dan 2 3 saat pastu nyawa dah hilang, agagaa

      1. tehr says:

        memang sengaja menempah maut tu :D

    2. tehr says:

      ok je, rain
      ada masanya kita memang tak ada masa
      hehe

  18. sud@is says:

    boleh bli baru teh dah hujung taun nih
    jgn biar kutu tu mati…hehe
    sud@is baru je tulis kisah Rasa Macam Aku PunyaMy Profile

    1. tehr says:

      minta2 la jangan kena beli baru
      hehe

  19. raz says:

    huh! mati kutu dibuatnya.. nice entry ni. :) like!!

    1. tehr says:

      hehe
      tapi masih tinggal lagi anak cucu dia ni :D

  20. Pacifista says:

    banyak betul dugaannya ni.aku punya internet aritu buat hal.mau 3,4 ari jugak offline.huhu…sungguh kejam streamyx :(
    Pacifista baru je tulis kisah Backlinks Dofollow Dari Ariffshah.comMy Profile

    1. tehr says:

      dugaan, bro
      datangnya dalam berbagai bentuk

  21. Huhuhuh laptop rosak… kalo aku ianya satu bencana alam… mmg x leh tido punya… buat masa skrg benda yg plg kusayang iala laptop2 ku…

    tp kalo dah rosak nk wat camne kan, yg penting selalu wat backup, paling kurang sebulan sekali…
    aktechpage.com baru je tulis kisah 5 Top Emel Percuma OnlineMy Profile

    1. tehr says:

      aku memang ada buat backup tu
      cuma ada beberapa fail belum sempat buat
      memang kena buat semula

  22. Cikgu Hairul says:

    Mati kutu ni dah kira serangan penyakit jantung tahap kronik. Akibat HDD rosak, tak pasal-pasal kutu pun mati. HDD 120GB tak sampai RM150 sekarang.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Komputer Penyebab Sakit JantungMy Profile

    1. tehr says:

      apasal la kat kota bharu ni mahal la pulak
      saya baru beli je semalam 320gb = rm253

  23. ciksembang says:

    nasibbaik tehr ada buat backup, saya sifatkan tehr seorang yg kemas, lihat saja blog ni, walaupun font nya kecil tapi menarik utk dibaca…
    p/s dah puji ni -tlg buatkan saya teh satu..hahaha
    ciksembang baru je tulis kisah Tips dapat anak perempuan Siri 2My Profile

    1. tehr says:

      bulan2 terakhir ni tak sempat buat backup
      tu yang dok susah hati ni

      teh? panas ke sejuk?

  24. akubiomed says:

    Kalau cerita mengenai HDD ini, saya baru ini masalah HDD corrupt nasib baiklah ada software boleh selamatkan fail yang didalam HDD tersebut.

    Harap bro TehR tidak menyimpan gambar atau video terlampau didalam HDD yang rosak tersebut. :-)

    1. tehr says:

      terlampau?
      hehe mana ada
      masalah dengan hdd saya ialah litarnya yang rosak

      1. akubiomed says:

        Masa kecil dahulu kepala ada telur kutu selalu emak mengunakan sikat cina untuk membuang telur kutu.

        Suka dengar bunyi telur kutu meletup apabila ditekan antara kuku.

  25. Budak nakal bernama samah
    sorok tangan baling batu
    Hari ini duduk dirumah
    bosan rasanya mati kutu

    Pergi kehutan mencari gaharu
    berjalan kaki berbatu-batu
    rambut gugur habis digaru
    mati kutu kepala buntu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    diy hydro fuel system kereta
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tip periksa kerosakan dan Servis RadiatorMy Profile

  26. dnoBiz says:

    Bro padin memang tak patut.., pengondolan hutan secara darsti akan menyebabkan pemanasan global dan juga kutu liar tiada tempat bergantung :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Keajaiban Dunia – Tujuh keajaiban alam sekitar dunia [Gambar]My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun