Biskut Mayat Dalam Banjir

Banjir sudah reda sekarang. Minggu ini cuaca nampaknya semakin baik. Kalau hujan pun hanya sekejap-sekejap sahaja. Risau juga kalau selalu hujan, perut asyik lapar minta diisi. Apalah agaknya yang menjadi makanan mangsa banjir minggu lepas. Mungkinkah hanya berbekalkan biskut mayat sahaja.

Pernah dengar biskut mayat? Satu istilah orang-orang lama kampung saya kepada sejenis biskut yang biasa disajikan ketika majlis tahlil. Biskut ni agak keras dan sangat sesuai dimakan dengan cara merendamkannya terlebih dahulu. Saya sendiri lebih suka kalau makan biskut ini bersama kopi 0 panas.

indah seri bintang dan bulanbiskut mayat
langit yang cerah awan berlari
dunia kini telah ditinggalkan
dijemput Allah tiada kembali

putih bersih bunga kemboja
gugur terhampar penuh seni
talkin dibaca di atas pusara
secangkir mawar dijirus sepi

berlalu biduk mudik ke muara
dagang kecewa membawa diri
warisnya hidup berebut harta
arwah yang mati tiada peduli

ramai orang di segenap desa
banyak haiwan di hutan asli
apakah dihitung harta dunia
bila dah mati ditinggal pergi

Biskut mayat tak sama antara satu tempat dengan tempat yang lain. Di tempat saya, kalau disebut biskut mayat, pasti segera terbayang biskut tawar kecil yang agak keras. Biskut tawar besar atau biskut bergula tidak pula dikatakan biskut mayat. :D

Anak-anak zaman sekarang muncung je kalau dihulurkan biskut mayat ni. Mereka lebih gemarkan biskut moden yang manis dan bercoklat atau pun kek. Air pula dah tentu minuman bergas yang banyak mendungi gula dan pewarna.

TehrDemikian kisah 'Biskut Mayat Dalam Banjir' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


52 Comments

  1. matahari says:

    alamak. ingatkan biskut mayat yang betul2. haha.
    matahari baru je tulis kisah yang mana satu kau nakMy Profile

    1. tehr says:

      eh, betul la tu, kan, :D

      1. dnoBiz says:

        ingat kan kampung aku je pangit biskut kecil ni biskut mayat :D
        dnoBiz baru je tulis kisah Berita Penutupan FaceBook – Sebab sebenar yang cuba di rahsiakan VideoMy Profile

        1. tehr says:

          terkenal seantero dunia ni

          1. RedBoys says:

            di sini pun panggil biskut mayat juga.
            RedBoys baru je tulis kisah Koleksi Ucapan ‘Good Morning’My Profile

          2. suri says:

            hurm kt melaka panggi apa ek.. bsut keras kot heee..

  2. akubiomed says:

    Biskut kream creaker layang juga kalau dimakan sambil cicah air teh atau milo :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Salahkah aku mencari penganti yang lainMy Profile

    1. MDHAFiZ.NET says:

      haluzzz bro..sedapp tuu.. :) makan petang time habis kuliah di bilik asrama.. :)
      MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah How Targetted Traffic- Can Boost Your IncomeMy Profile

      1. tehr says:

        mesti selalu simpan buat bekalan masa ‘kecemasan’
        hehehe

    2. tehr says:

      musim hujan ni, layan je
      usah banyak memilih :)

    3. dnoBiz says:

      ni buka cream craker biasa ni, ni bikut kecil yang biasanya dijual secara timbang :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Fasha Sandha – Isu Gambar Fasha pakai Bikini VideoMy Profile

      1. tehr says:

        aku baru je beli
        rm1 sebungkus
        tapi tak tahu berapa berat

  3. deCrewz says:

    Sekarang jarang2 dah org panggil biskut mayat, org tua2 dulu suka makan.. Ingat lagi time kecik, kalu time2 hujan, biskut mayat inilah yang diserbu cicah dengan susu…he3
    deCrewz baru je tulis kisah Hati-Hati – JPJ Dimana-Mana Ceruk JalanMy Profile

    1. tehr says:

      sekadar tinggal kenangan je sekarang, bro

  4. mie says:

    gue ingat biskut mayat…
    best bila cicah dengan teh panas atau sejuk..
    sampai sekarang masih amalkan..
    ehehee
    mie baru je tulis kisah Teknik SEO dan Pertukaran LinkMy Profile

    1. tehr says:

      sesekali aku masih lagi beli juga sekarang ni, mie
      hehehe

    2. mie says:

      sama la…
      itulah original biskut sebenarnya..
      ehehee
      mie baru je tulis kisah Sambutan Hari Keputeraan Sultan KedahMy Profile

  5. owhh biskut mayat eh nama lain die?hehe saya panggil biskut tawar..rendam dalam air teh panas..sedappp:D

    kat sini ade biskut seakan2 biskut tawar ni tp ade garam sikit,best gak rendam dlm hot choc/nescafe/tea…bila makan je terubat rindu kg:)

    1. tehr says:

      yempat saya biskut tawar size besar
      biskut mayat size kecil :D

  6. Cik Siti says:

    budak-budak sekarang tak minat dengan biskut-biskut ni
    Cik Siti baru je tulis kisah Segmen- Bermadah Pujangga oleh Ben AshaariMy Profile

    1. tehr says:

      bebudak sekarang ingat burger je

  7. sud@is says:

    kat utara pun panggil biskut mayat juga…
    cicah dengan teh or kopi…..tambah hari hujan
    bertinggkat2 juga abihnya…

    hai teh..jual teh minum kopi…
    sud@is baru je tulis kisah Mata Lebah Dan Mata LalatMy Profile

    1. tehr says:

      keajaiban dunia
      nama teh, tapi suka minum kopi
      hahaha

  8. MDHAFiZ.NET says:

    1st time dgr pasal mende nih…
    aku tahu roti keben je bro..roti lempung..
    kt tempat aku lah.. :)
    x tau kt tempat kamu panggil apa.. :)
    MDHAFiZ.NET baru je tulis kisah How Targetted Traffic- Can Boost Your IncomeMy Profile

    1. tehr says:

      rasanya roti keben tu tak ada kat tampat aku ni
      tak pernah pula memakannya

      1. MDHAFiZ.NET says:

        aku rasa ada kot.. tp namanya saja yg berubah…
        makan dengan jem nanas fuuhhh!!! halusss~~~~

  9. kami says:

    salam bro..lama tak nampak..hehe
    skang ni org umah tgh berpantang ,salah stu mkanannya biskut mayat ni le..:)
    dulu2 kalau cicah ngan kopi mmg ckup suka tapi skang org lebih gemar oreo kot..hehe
    kami baru je tulis kisah Kami Dah Jadi Papa MamaMy Profile

    1. tehr says:

      pengorbanan seorang isteri tu
      tahniah atas kehadiran orang baru

  10. bisk says:

    aku pengemar biskut..takde alasan kalau aku menolak biskut sekalipun biskut mayat…

    nostalgia tuh biskut mayat…
    bisk baru je tulis kisah rentakMy Profile

    1. tehr says:

      hehehe
      nama nya pun biskut, kan bisk? :D

  11. Norgadis says:

    zaman budak2 dulu kalau dihidang biskut mayat memang dah happy, paling sedap dicecah dengan kopi 0 minuman tradisi yang dikisar sendiri, tapi sekarang zaman dah berubah, biskut pun dah pelbagai rupa dan warna, manalah ada nak pandang biskut mayat tu lagi.

    1. tehr says:

      budak2 sekarang, nor
      muncung je

    1. tehr says:

      mayat biskut mayat

  12. werdah says:

    Assalamu’alaikum

    teringat pulak biskut kapal cecah dalam kopi panas tanpa susu…
    werdah baru je tulis kisah Bangkit KembaliMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      lebih kurang la tu
      memang mengusik jiwa
      hehehe

  13. dnoBiz says:

    Minum ngan teh O atau kopi panas…, kena pula air yang direbus dengan daput kayu ( bau asap api) memang syok tak hengat :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Geng Cabut Nyawa – Cucu samun dan Bunuh DatukMy Profile

    1. tehr says:

      payah nak cari sekarang ni, bro
      mak aku pun dah buang dapur kayu dia

      1. hehe.. :)
        dekat kampung ada lagi..

        air rebus pakai dapur kayu laen rasa dia kan..
        Johari Hamzah baru je tulis kisah Cinta Kristal – AwieMy Profile

        1. tehr says:

          memang lain, bro
          rasa asap api tu

        2. dnoBiz says:

          tu lapasal bro…
          rasa asap api tu yang buat tak tahan tu hhehehe
          dnoBiz baru je tulis kisah Dadah – Syurga Dunia sebelum Ke NerakaMy Profile

  14. RedBoys says:

    Banjir melanda negeri Kelantan,
    Semua penduduk mulai resah,
    Biskut mayat jadi santapan,
    Sedap dicicah bersama air teh.

    biskut ni sedap bila dicicah dengan air apa pun.
    RedBoys baru je tulis kisah Koleksi Ucapan ‘Good Morning’My Profile

    1. tehr says:

      banjir di negeri kelantan
      tapi sekarang sudah surut
      sedap dicicah lalu dimakan
      itulah dia namanya biskut

  15. huhu.. biskut ni best bila di makan dengan teh o.. :)
    tapi tak sure la panggil dekat terengganu biskut mayat. bukan kot.. lebih kepada biskut kering.. :)
    Johari Hamzah baru je tulis kisah Cinta Kristal – AwieMy Profile

    1. tehr says:

      rasanya biasa juga dengar nama biskut kering ni

  16. biskut hup seng ke?
    secantikmanis baru je tulis kisah PROMOTIONAL HOT TICKET – MAXISMy Profile

  17. zik says:

    biskut nie feveret ketika dulu… sekarng nie kat kl macam payah jer nak cari … huhu…
    zik baru je tulis kisah Sabun yang mempunyai nilai artistikMy Profile

  18. mijie says:

    kalau makan dengan air kopi o, letak banyak2 dalam cawan, lepas tu hancurkan biskut tu, perghh memang sedap tu
    mijie baru je tulis kisah Dari papan kekunci ke dunia realitiMy Profile

  19. padin says:

    memang suka biskut mayat, cicah dengan teh o atau kopi o,
    umm sampai sekarang masih layan…
    padin baru je tulis kisah Konsep SabarMy Profile

  20. suri says:

    tak kisah apa biskut pun asal halal dan nama dia biskut suri mkn jer hee..

  21. kakyon says:

    rendam dalam susu panas pun sedap.dah kembang suap dengan sudu.sesuai untuk anak2 yg baru belajar mengunyah. perut pun kenyang. ini makanan anak akk masa kecik2 dulu..
    kakyon baru je tulis kisah kacang dholoMy Profile

  22. Hafizul says:

    haha..ingtkan apa la tadi..tajuk memang seram..rupanya makanan yer..hahaha..sedap menu ni..sungguh tak tipu..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Top Komentator September 2012 Pondok KecilMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun