Bila Si Dia Memberi

Apa yang selalu kita dengar, ‘Orang Berbudi Kita Berbahasa, Orang Memberi Kita Merasa‘. Bagaimana kalau orang tidak berbudi? Rasanya tak salah kalau kita masih berbahasa tetapi kalau orang tidak memberi, adakah memang pasti kita tidak akan merasa? :D

bila si dia memberi hadiah
terima sahaja bukannya payah

bila si dia memberi senyum
balas dengan jambangan harum

bila si dia memberi alasan
cubalah difikir di mana keperluan

bila si dia memberi ingat
perlulah diambil dengan cermat

bila si dia memberi pukulan
cuba ditentang sebaik tindakan

bila si dia memberi aib
ingatlah tuhan penentu nasib

Bagaimana agaknya kalau kita tukarkan peribahasa Melayu lama ini jadi begini? ‘Kita Berbudi Orang Berbahasa, Kita Memberi Orang Merasa‘. Boleh ke?

TehrDemikian kisah 'Bila Si Dia Memberi' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


41 Comments

  1. sud@is says:

    Atau pun

    ‘Kita Berbudi Kita Berbahasa, Kita Memberi Insyaalah Kita Merasa‘
    sud@is baru je tulis kisah Lidah atau PedangMy Profile

    1. mie says:

      ok juga peribahasa ni..
      ehehheee
      mie baru je tulis kisah Hello Kitty & Daniel Bun SpecialMy Profile

  2. Norizwan says:

    Ok juga tak jauh bezanya, lebih kurang sama jer janji sedap didengar peribahasanya…:-) “kita memberi orang merasa”

  3. yas says:

    Hehehe…rasa pelik jugak ngan ayat last tu…tapi kira boleh diterima lagi la tu…:)
    yas baru je tulis kisah Piala Thomas 2012 – Malaysia vs JepunMy Profile

  4. titan says:

    bab-bab memberi dan merasa nih..memang aku cukup suka lahh..
    titan baru je tulis kisah Komisen ke 8 dari TriondMy Profile

  5. nurmisnan says:

    memberi ada makna tuh.. hik3
    tapi kalau memberi dan merasa harus hati2
    banyak pula tektik mengampunya…
    nurmisnan baru je tulis kisah The new Lion Of DamascusMy Profile

  6. bila kita memberi hati,
    dibalasnya hempedu,

    hanya senyum
    dan lepaskan kamu……

    senyum pun terasa sakitnya

  7. shameel says:

    Org yg gagal memberi biasanya gagal juga utk merasa.
    shameel baru je tulis kisah NENEK TERMUDA DI DUNIAMy Profile

  8. padin says:

    Hehee kalau nak bagi biar ikhlas,
    kalau nak harap perhatian, lama2 org jemu juga nak terima ekekee
    padin baru je tulis kisah Ukur Baju Di Badan SendiriMy Profile

  9. azura says:

    give and take

    you give me
    and i take
    azura baru je tulis kisah OST Vanilla Coklat Tentang RasaMy Profile

  10. akubiomed says:

    Apa salahnya berbudi bahasa kita sama senang hati akannya. Dosa antara manusia boeh dimaaf oleh manusia itu sendiri.
    akubiomed baru je tulis kisah Jururawat terjun dressing merawat lukaMy Profile

  11. lazaac says:

    boleh jer bro… asala tak lari jauh sgt… muehehe…
    lazaac baru je tulis kisah Tuts+ Premium : Belajar jQuery Selama 30 Hari Secara PercumaMy Profile

  12. kimmie says:

    sama – sama memberi, sama – sama kita merasa…macam ni pun ok juga :)
    kimmie baru je tulis kisah Copy paste dan menang USD5My Profile

  13. b3njy says:

    Rasanya boleh juga tu Cikgu ,…. sedap sikit kerana ia satu dorongan kepada kita :D
    b3njy baru je tulis kisah AIRASIA MENIPU DEMI KEUNTUNGANMy Profile

  14. b3njy says:

    Rangkap pertama tu best diberi hadiah apa lagi ambil jelah … tetapi jangan lupa ucap terima kasih :D
    b3njy baru je tulis kisah AIRASIA MENIPU DEMI KEUNTUNGANMy Profile

    1. Mus says:

      ucapan terima kasih memang kemestian!
      Mus baru je tulis kisah Sambal Belimbing Buluh Pembuka SeleraMy Profile

  15. b3njy says:

    Rangkap ke-4 pun baik juga supaya kita tidak terlalu leka .. :D
    b3njy baru je tulis kisah AIRASIA MENIPU DEMI KEUNTUNGANMy Profile

  16. orang diam seribu bahasa
    sama berakal berkias tanya
    Orang memberi kita merasa
    sama menikmati berkongsi seadanya

    Story terbaru blog kami…
    masalah kereta lembab tak ada pickup

  17. mie says:

    semua rangkap terbaik..
    itulah tehr..
    ehheheee
    mie baru je tulis kisah Hello Kitty & Daniel Bun SpecialMy Profile

  18. dinar says:

    setuju! ini yg dikatakan anjakan padigma…hehehe..tapi kena uruskan cadangan ni dewan bahasa kot..
    dinar baru je tulis kisah Kenapa EmAs ditolak sebagai matawang dunia?My Profile

  19. amirulfaiz says:

    Cantik juga peribahasa itu ‘.. Kita memberi, orang merasa’. Kata kuncinya, ‘kita’ – diri sendiri dahulu yang bersemangat dermawan, sebelum mengharapkan orang lain memberi.
    amirulfaiz baru je tulis kisah Joomla! Sebagai medium untuk blogMy Profile

  20. zool says:

    Boleh je kalau camtu..
    zool baru je tulis kisah Keputusan perlawanan Piala FA – 18.2.2012My Profile

  21. cik tom says:

    skang ssh dh nk cr yg btul2 ikhlas nk tlg…kl tlg je mesti ada niat ln kl kte susah dia plk kn tlg kite…
    cik tom baru je tulis kisah Penyakit Kura-kura dan Cadangan Cara MerawatMy Profile

  22. cik izars says:

    biasakan cakap “terima kasih”:), itu yang saya cuba terap dan amalkan.
    cik izars baru je tulis kisah Trippin to Kota KinabaluMy Profile

  23. Sya Isya says:

    betul juga tu. jangan harapkan untuk orang memberi je. Jangan asyik nak merasa je. Kenalah juga kita yang memberi lepas tu baru lah merasa. Asalkan jangan terasa aje sudah lah. hehe
    Sya Isya baru je tulis kisah KESUNGGUHAN PENTING KETIKA BERTANDING – KAGUM DENGAN RAKAN BLOGGERMy Profile

  24. LadyBird says:

    orang memberi kita merasa..

    tp sebelum org memberi.. better kite memberi dulu..

    sebab.. hasil pemberian kita.. baru kita dpt merasanya.. hihihi..
    LadyBird baru je tulis kisah Khasiat Jambu Batu Bagi PenghadamanMy Profile

  25. Melatiqistyna says:

    First Time baca mcm xde beza… Baca lg skali br pasan… Sedap gak..hehehe
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Coconut Milk Shake….My Profile

  26. Dalam Mingguan Malaysia beberapa tahun kebelakangan ni kalau tak silap ada penulis dari Pahang selalu menulis puisi gaya sebegini. Menang pulak tu 2-3 tahun berturut-turut. Tuan tehr tak nak cuba ke? :-)
    Stokis RajaBio baru je tulis kisah Tiroid, Ipoh dan RajaBioMy Profile

  27. zulkbo says:

    salam..
    ermm..kalau orang memberi dah tentu kita merasa..
    takut tak ikhlas je..rasa pun jadi tawar tak manis :)
    zulkbo baru je tulis kisah Sukanya Saya Dapat Duit Dari Blogger WanitaMy Profile

    1. suri says:

      tak bagus klu tak ikhlas hurm..payah gak klu bgtukan..

  28. maza says:

    jika orang itu memberi
    nak terima pun payah
    takut2 apa yang diberi
    rupa-rupanya rahsuah..

    pantun ringkas dari maza aje..
    lantun-lantun gitew cikgu.. ahaks.. hehehehehe
    maza baru je tulis kisah Menguis keluar dari lubang telingaMy Profile

  29. shraqs says:

    Kalau untuk kebaikan bersama, takde masalah rasanya… masih lagi cantik bunyinya
    shraqs baru je tulis kisah Jana Duit Melalui Blog Dengan Sponsor PostMy Profile

    1. suri says:

      mmg ctik hee skrg bhsa byk juga yang kurang molek haa yang tu mmg byk kita jumpa lebih2 lagi dlm sms heee

  30. suri says:

    bil ada yg mmberi mmg enak kita merasa tu pun klu bab2 mkn org belanja ar heeee

  31. suri says:

    baru2 ini st dpt stu pemberian agak berat utk d terima..saya mti akal saat ini.haruskah d terima dg terbuka..atau menolak ada yg terluka alahai…

  32. Mus says:

    jangan jer.. kerana budi tergadai body… :)
    Mus baru je tulis kisah Sambal Belimbing Buluh Pembuka SeleraMy Profile

  33. Ad-Dien says:

    tangan yang diatas (memberi) lebih baik dari tangan yang dibawah (menerima)
    :)
    Ad-Dien baru je tulis kisah Hadith Maudhu’ 03: Kelebihan Solat Dengan BerserbanMy Profile

  34. bab beri memberi ni, ada setengah manusia ni dia tak nak terima apa yang orang beri pada dia.. tak tau la sebab malu ke sebab apa…

    memang tak patutlah, orang dah memberi kita terima je la.. bila ditolak. kecik hati orang yang memberi tu tadi
    sabree hussin baru je tulis kisah Politik Di Tempat Kerja, Siapa Mangsa Dan Siapa Pemangsa?My Profile

  35. suri says:

    hai pasal apa lah bro tehr ni diam begitu lama..komen dok bals majok ker heeee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun