Bersahur Dengan Maggi

Siapa pernah bersahur dengan MAGGI harap cepat-cepat angkat sudu dan garfu. :D Aku percaya ramai yang pandai masak MAGGI dan ramai yang pernah makan MAGGI. Aku sendiri pernah masak MAGGI dan makan MAGGI, cuma bersahur di bulan puasa dengan MAGGI ni aku lupa, pernah atau tidak masa muda-muda dahulu.

maggi

maggi mi berperisa cendawan
dapatlah penuh satu pinggan
maggi bungkus maggi cawan
cepat dimasak sedap dimakan

maggi makanan pilihan remaja
di asrama atau di rumah sewa
senang dibeli murah harganya
di kedai runcit dan pasar raya

Berbuka puasa dengan MAGGI? Rasanya tiada yang berbuka puasa dengan MAGGI kerana banyak bazar Ramadhan yang beroperasi di sekitar kita sekarang ini. Beraneka juadah berbuka seperti lauk-pauk, kuih-muih dan minuman yang dijual di bazar Ramadhan. Pilih sahaja mana yang berkenan. Aku? Aku berbuka dengan kurma dan terus sahaja makan nasi. Hehehe…

orang bujang dan juga maggi
di hujung bulan sebelum gaji
cukup dipecahkan telur sebiji
buat pengganti sepinggan nasi

bila berkeluarga makan dijaga
hidangan maggi sekali-sekala
sebagai pilihan menukar selera
atau sekadar mengada-ngada

Makan MAGGI di siang hari bulan puasa? Jangan la korang buat perangai tak senonoh macam ni. Malu dengan budak-budak tadika yang sanggup belajar berpuasa biar pun hanya setengah hari. Belum pernah ada rakyat Malaysia yang mati kerana berpuasa, tapi ada yang mati kerana terlebih makan. :D

TehrDemikian kisah 'Bersahur Dengan Maggi' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


50 Comments

  1. Assalammualaikum wbt.

    Masa belajar pernah makan maggi, masa kerja pun pernah makan maggi. Tapi tak ingat bila sahur makan maggi.

    Cerita fasal maggi, tetiba terasa nak pekena maggi.

    Tapi… tak pasti pilihan tukar selera atau tekak mengada-ngada. Hehee.

    Selamat berpuasa bro : )
    Incik RestNrilekS baru je tulis kisah Ini Kisah Bulan Ramadhan.My Profile

  2. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    kadang kala teringin juga
    tapi mrs tak pernah buat
    pulak? katanya PERUT TAK KETAT
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Resepi Nasi Ulam Utara Dan Cara MembuatMy Profile

  3. yas says:

    Hehehe…anak2 aku asik nk mintak yg ni je bila time sahur,,mana maknya nak kasik sokmo….kang cm bro zulkbo ckp laa….perut tak ketat…:)
    yas baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Aku Lapar Laa…My Profile

    1. hafizmd says:

      ooooo…mmg takleh kasi makan meggi sokmo2…nanti perut nipis wooo…hohoho
      hafizmd baru je tulis kisah Tahun Kedua Cik Tom…My Profile

  4. Sya Isya says:

    sahur maggi, buka maggi ada lah kalau kat hostel tapi bkn time bulan Ramadhan. Jarang makan maggi sebenarnya sbb kadang2 makan maggi, pastu cirit. hehe…
    Sya Isya baru je tulis kisah BUFFET RAMADHAN DI JOHOR BAHRUMy Profile

  5. Faizul says:

    Heran juga, sebelum bulan puasa ni memang kerap saya makan maggi. Tapi dalam bulan puasa ni tak nak plak saya cari maggi ni.

    Saya nak kurangkan makan maggi, sebab kebiasaannya pegi makan kat kedai pun tetap cari maggi.
    Faizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #8 – Salji di Kuala LumpurMy Profile

  6. Mus says:

    ajak jarang juga sudah makan mee segera..
    maggi ni pernah juga makan dengan nasi masa kecik dulu..
    maggi jadi ‘lauk’.. zaman susah masa tu di kampung
    Mus baru je tulis kisah Sukanya Anak-Anak Main Layang-Layang ‘Angry Birds’My Profile

  7. dinar says:

    sedaaaaaapnye…maggi…faveret!
    dinar baru je tulis kisah TaHu itu senjata…My Profile

  8. kimmie says:

    kalau bulan puasa ni bersahur atau berbuka dengan maggi…rasa sedih je. Setakat ni tak pernah buat lagi la…bulan puasa je maggi simpan je.
    kimmie baru je tulis kisah Wordless Wednesday 32: Comel dan Unik…saya rasa la.My Profile

  9. Norgadis says:

    Bersahur dengan maggi? Angkat garfu hehehe… pernah juga bersahur dengan maggi, waktu tu demam, tak selera nak makan yg lain, nak makan maggi juga hehehe…

    *maggi me senang dimasak sedap dimakan…
    Norgadis baru je tulis kisah SMK Mutiara Labuan, Johan Pertandingan Teater KOMSASMy Profile

    1. suri says:

      tak mau angkat garfu angkat mangkok ar

  10. cikgu naman says:

    semalam tanya budak perempuan kenapa macam monyok je..jawab dia sebab sahur dengan maggi..hehe
    cikgu naman baru je tulis kisah WW-Go Hijau Go!!My Profile

  11. maza says:

    hahaha.. kebetulan sungguh entry cikgu ther ni..

    semalam baru aje kami anak beranak berbuka dengan maggi.. hehehe
    bukan apa, selera anak2 ke arah itew.. layan kan ajelah..

    tetiba ia mengimbau kembali zaman maza bujang dulu2.. pernah gak berbuka maggie sebenarnya… ahaks..
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Suatu Perjalanan RamadanMy Profile

    1. hafizmd says:

      sila angkat sudu dan garfu ye bang maza….hehehe

      p/s-mmg bila anak2 nak meggi, teringat kita mase kcik2…
      hafizmd baru je tulis kisah Tahun Kedua Cik Tom…My Profile

  12. Mummy Akmar says:

    yer..saya peminat maggi……..hahaahaa…..
    Mummy Akmar baru je tulis kisah Happy 32nd Birthday Shima@Mama AchikMy Profile

  13. Cikgu Hairul says:

    Harga maggi pun dah mahal sekarang.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Nilai diriMy Profile

  14. onlajer says:

    masak meggi taruk telur sekali
    juadah ponteng puasa disiang hari
    apa dah kena meraka ini
    tidak takut dengan dosa ini
    onlajer baru je tulis kisah Mengayat Cik TomMy Profile

  15. shraqs says:

    Takpela mr tehr, yang penting masih jugak sahur. :)
    shraqs baru je tulis kisah Aplikasi Yang Perlu Ada Bagi Pengguna Android Rooted PhoneMy Profile

  16. chii says:

    sahur makan meggi..sgt lah jarang..kalau teringin sgt,,bru buat..tp slalunya minum milo ais je..x pun mkn apa yg ada..
    chii baru je tulis kisah Wordless Wednesday #27 – Keriangan Dalam LumpurMy Profile

  17. Norizwan says:

    tak cirit ke makan maggi huhu…tapi kalau dah terdesak…bantai jer la… :)
    Norizwan baru je tulis kisah Memasang Lightbox Promoter Facebook untuk blogspotMy Profile

  18. nurmisnan says:

    sodapnya brother… hik3.
    make sure air rebusan meenya buang dulu
    sblm tuang serbuk perisanya..
    nurmisnan baru je tulis kisah Salam ramadanMy Profile

  19. budak felda says:

    sekali sekala apa salahnya kan hihihi..bukan sll pun tapi best apa meggi hihii
    budak felda baru je tulis kisah Bonus Raya 2012 : Penjawat Awam dapat BonusMy Profile

  20. hafizmd says:

    Dulu2, masa bujang mmg ada jugaklah makan menggi walaupun tak selalu. Makan bila takde duit atau nak jimat duit….hehe

    Sekarang, dah kahwin…makan jugak maggi dan tak selalu dan makan sbb mengada2….hohohoho
    hafizmd baru je tulis kisah Tahun Kedua Cik Tom…My Profile

  21. fuad ansari says:

    kalaupun bujang, tak berapa berani nak makan meggi pagi2.. lebih rela makan roti dan buah tamar… (“,)

    p/s: kecuali kalau makan meggi dengan perencah sendiri, ada la sedikit keberanian.. (“,)
    fuad ansari baru je tulis kisah aPaBiLa MaSJiD KuRaNG MeSRa..My Profile

  22. titan says:

    ok apa tu. tadi aku sahur biskut lemau cicah kopi panas aje tau. Tapi sedap sampai ke tulangg..
    titan baru je tulis kisah Berpuasa dengan Alpha Lipid Slimdiet IIMy Profile

    1. suri says:

      bila masa bskut ada tulang plk..?
      suri baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_07/2012My Profile

  23. penah tgk iklan maggi..maggi pataya..best gak tu..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Projek Tema : Tema Terpantas WordPressMy Profile

    1. suri says:

      tak pernah dengar pun
      suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

      1. suri says:

        megi piza tu sya pernah buat hee…
        suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

  24. azura says:

    saya tak sahur maggi sebab nanti tekak kering….hihi makan ala kadar sahaja
    azura baru je tulis kisah Kesesakan lalu lintas di bulan ramadanMy Profile

  25. Kulanzsalleh says:

    Aku pernah juga bersahur berlaukkan maggi tu.. biasalah kes duduk kolej dulu :D
    Kulanzsalleh baru je tulis kisah Relax Time Made With PaperMy Profile

  26. meggie pon boleh ehhh… cuma kalau mampu tu, kasi ler anak2 makan makanan yg berkhasiat.. :D
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah New Banknotes – Distinctively MalaysiaMy Profile

    1. suri says:

      asal dpt isi perot yg kosong dg makanan
      suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

  27. mak lagenda says:

    Bersahur dan berbuka dgn maggi?? Itu biasaaaaaaa..yg x biasa kalau mkn maggi di siang2 hari. Hihihi

    My family dah mkn maggi grg ari ke 3 pose lagi tahu. Maggi grg dgn sotong tin tu hah..
    mak lagenda baru je tulis kisah KUIH PELITA AYAM??My Profile

    1. suri says:

      ha setuju dg kata Mak hee.. tu tak pose namanya
      suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

  28. akubiomed says:

    Harap dapat bertahan sehingga berbuka nanti. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah First Giveaway Sempena Nuffnang Blogopolis Malaysia 2012 : SharidawatiMy Profile

  29. daddydee says:

    saya pernah bersahur dengan Coke…Gara-gara malas nak gi beli makanan sahur….
    daddydee baru je tulis kisah Kejamnya ManusiaMy Profile

    1. suri says:

      mi kt tas buat sy lapor plk heeee mmg stok megi ada kt rumh heee

  30. suri says:

    sy nam tgok pic meggi bro tehr masak mna dia? klua da mau ikut resepi tu nnti..resepi tka der pantu dan tehr jer ker?
    suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

  31. suri says:

    mkn terllu buk pilihan tu jadi cam tu heee
    suri baru je tulis kisah Kuatkan Tebing HatikuMy Profile

  32. padin says:

    hehee stok maggi memang sentiasa ada, tapi taklah selalu sangat makannya, pengalaman lepas kadang2 kalau dah terlambat bgun itu je menu yang segera, :D

      1. suri says:

        mmg guru dh biasa mkn benda tukan apa lagi masa jadi pelajar heee
        suri baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_07/2012My Profile

  33. maggi tomyam fuh sedap..heheh
    pengumpul lirik lagu baru je tulis kisah Lirik Love Story – Melly Goeslaw Feat IrwansyahMy Profile

  34. eiela says:

    tak pernah bersahur dgn maggi time blaja dulu pun tak pernah. setahun brp kali je makan megi.
    eiela baru je tulis kisah Apa Jadi Dengan Cerita Eyriqazz VS DenaihatiMy Profile

  35. suri says:

    yg penting niat ya kawan2 heee

  36. Oh! budu says:

    dapat save banyak woo makan meggi.hehe
    Oh! budu baru je tulis kisah cara lajukan broadband celcom habis limit cara halalMy Profile

  37. suri says:

    rasa nk mkn me megi pula dh sebulan lbih tk mkn gheee
    suri baru je tulis kisah Mengharapkan KeredahanmuMy Profile

  38. suri says:

    wajib letak megi telur dn sayur.dan ada pernh cuba letak sadin best gak
    suri baru je tulis kisah Blogger Yang Paling Banyak Bercakap_07/2012My Profile

  39. Khidhir says:

    mudah dan pantas. megi masa sahur. slalu sy buat. pemalas punya pasal. haha. yg tgh ari tak wat ye..
    Khidhir baru je tulis kisah Menghubungkan Debit Kad RHB dengan PaypalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun