Berkorban Apa Saja

Selamat menyambut Hari Raya Qurban untuk semua. Sehari sebelum tiba hari raya, tiba-tiba teringat pula lagu P. Ramlee dalam filem Hang Tuah yang bertajuk Berkorban Apa Saja. Teringin pula mencuba membuat video mudah dengan menggunakan beberapa keping gambar yang digoogle.

Saya menggunakan Sony – Vegas Movie Studia 4.0 untuk membuat video ini. Kemudian menggunakan Free FLV Converter untuk menukar fail video format avi kepada format flv. Dengan menggunakan akaun blogspot, saya dapatkan kod embed fail dan meletakkan di wordpress ini. Yang PASTI saya tak tahu adakah cara ini betul, mudah atau salah dan sukar. Hanya sekadar try and error je. :)

Berkorban apa saja, harta atau nyawa. Timbul pula persoalan di fikiran, antara anak, ibu dan ayah,  siapakah yang lebih banyak dan sanggup berkorban untuk orang yang disayangi. Atau ada yang terkorban dengan sis-sia di jalan raya.

TehrDemikian kisah 'Berkorban Apa Saja' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


45 Comments

  1. etomyam says:

    selamat menyambut hari raya bro tehr, kreatif klip video tu, lepas ni boleh buat macam2 lagi ni
    etomyam baru je tulis kisah Blogger KekampunganMy Profile

    1. tehr says:

      selamat menyambut raya
      tak tau la bila dapat buat lagi tu
      tahun depan kut…

    1. tehr says:

      selamat hari raya juga

  2. zulkbo says:

    salam saudara..
    memang tak patut..
    sebaiknya kasihi diri
    sendiri,mak ayah..
    zulkbo baru je tulis kisah Ganjaran Hebat Menanti Hari ArafahMy Profile

    1. tehr says:

      salam
      syurga di bawah tapak kaki ibu

  3. zulkbo says:

    salam..
    apa kata kita berpuasa
    besok sempena hari arafah
    banyak keberkatannya..
    zulkbo baru je tulis kisah Ganjaran Hebat Menanti Hari ArafahMy Profile

    1. tehr says:

      ya
      banyak keberkatannya

  4. padin says:

    Selamat hari raya Qurban, tehr

    emm.. menarik video tu tehr.. sekali dengan lagu P Ramlee plak, perghh.. 5 bintang!!
    padin baru je tulis kisah Pekerjaanku- IbadahkuMy Profile

    1. ray ban says:

      lagu P Ramlee boleh diketegorikan sebagai lagu Rare Vintage dan Classic
      ray ban baru je tulis kisah Types lens use by Ray banMy Profile

      1. tehr says:

        malam tadi si labu labi
        anak aku gelak sampai sakit perut :D

    2. tehr says:

      bila ada kata korban je, teringat lagu p. remlee :)

  5. Hadi Rofiee says:

    Selamat hari raya juga. Rasanya ayah & ibu yang lebih banyak berkorban untuk anak2nya. :-)

    1. tehr says:

      memang tak akan terbalas tu, hadi
      lebih2 lagi ibu

      1. Hadi Rofiee says:

        Tepat sekali.

        Oh ayah & ibu..

  6. puteri says:

    vid klip wat sndri..
    nyanyi,,??

    :D :D

    nyanyila sndiri nt..
    dale bhaso Kelate lagi,,

    ki.ki.ki

    ;-)
    B)

    1. tehr says:

      nyanyi sendiri?
      memang saya boleh menyanyi
      antara merdu dengan tidak je :(

      1. puteri says:

        apa salahnya sumbangkan lagu sebuah dua di sini

        [baca: sumbangkan suara :D]

        1. tehr says:

          rasanya line internet kat malaysia tak sesuai dengan suara saya :D

  7. ray ban says:

    selamat menyambut hari raya pada TT..
    Pastinya Ibu bapa yang banyak bekorban untuk anak2 mereka
    ray ban baru je tulis kisah Types lens use by Ray banMy Profile

    1. tehr says:

      selamat hari raya

  8. dnoBiz says:

    Selamat Hari raya Bro,
    PS: dapat cuti tak :D
    dnoBiz baru je tulis kisah Artis Khalwat – Artis Dituduh berKhalwatMy Profile

    1. tehr says:

      cuti rabu & khamis terus sambung dengan cuti sekolah :)

  9. wadud says:

    gud post bro..
    salam aidiladha.. moga dipermudahkan segala urusan.. :-)
    wadud baru je tulis kisah RP 1 juta banyak tol ngeh3My Profile

    1. tehr says:

      salam aidil adha
      wadud tak balik ke?

  10. caliph says:

    salam aidiladha tehr ^^
    caliph baru je tulis kisah salam aidiladha My Profile

    1. tehr says:

      salam kembali

  11. sud@is says:

    Selamat Hari Raya Qurban, hebat video ni tehr, pengorbanan besar ibu bapa terhadap anak2, semuga kita menjadi anak yang soleh untuk ibubapa.
    sud@is baru je tulis kisah Sifat-sifat Penenang HatiMy Profile

    1. tehr says:

      ada juga ibu bapa yang tak sayangkan anak2
      sedih sangat…

  12. sud@is says:

    kedah hujan lagi…
    sud@is baru je tulis kisah Banjir di Kedah – Sebelum dan SesudahMy Profile

  13. Oh Pakar says:

    selamat hari raya juga dari OhPakar :)
    Oh Pakar baru je tulis kisah Free 1 Year License BitDefender Antivirus 2010My Profile

  14. Wan Perlis says:

    salam aidiladha tehramuan

    1. tehr says:

      salam untuk wan juga

  15. kakyong says:

    selamat menyambut aidil adha..
    wahh.. tehr dah tunjuk bakat.. pasni leh buat lebih byk … ;) tahniah…
    kakyong baru je tulis kisah 31 sekaligusMy Profile

    1. tehr says:

      tak terdaya nak buat selalu, kakyong

  16. akubiomed says:

    Selamat menyambut hari raya qurban. Nampaknya berjaya percubaan pertama :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Abang Ngah bakal duduki ujian saringan tahun 1My Profile

    1. tehr says:

      jangan tidak je :)

  17. sangilapi says:

    pengorbanan antara anak dan orang tua ? pada pendapat aku ini merupakan proses ulangan sahaja.

    semasa menjadi anak,orang tua kita sentiasa berkorban untuk kita tapi bila kita jadi ibubapa pula,giliran kita berkorban untuk anak :)

    bila dah jadi ibubapa baru kita dapat menyelami pengorbanan orangtua kita sebelum ini :)
    sangilapi baru je tulis kisah kampung halamanMy Profile

    1. tehr says:

      jangan sampai terlewat untuk membalas jasa

  18. Cik Siti says:

    berkorban apa saja… harta atau pun nyawa… tp kalau tersalah korban, badan yang merana….
    Cik Siti baru je tulis kisah Salam AidiladhaMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal

  19. zik says:

    selamat hari raya aidiladha buat warga terh… :-)
    zik baru je tulis kisah Maha International 2010- 26 november ini!My Profile

  20. [...] Hari Raya KORBAN ini. Sila kunjungi dan ucapkan Salam Aidil Adha buat mereka di SINI, SINI, SINI, SINI, dan SINI. Mungkin ada ramai lagi.. tapi sori tak sempat nak masukkan. Korang letak je lah link di [...]

  21. Syafrizal says:

    Selamat Hari Raya Aidiladha :)
    Syafrizal baru je tulis kisah Twitter dah ada fungsi analyticMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun