Berjaya Sampai Ke Puncak

Korang pernah berjaya samai ke puncak? Bila? Berapa kali?

cuaca sejuk seluruh negara
satu fenomena luar biasa
kalau duduk berangan saja
tak kan sampai ke puncak sana

Untuk berjaya sampai ke puncak, banyak usaha, tenaga, masa dan wang diperlukan. Biasanya hanya mereka yang gigih dan rajin sahaja yang berjaya.

patah sayap bertongkat paruh
puncak tinggi didaki sungguh
semangat sejati berdiri teguh
langkah berapi tak bertangguh

Seronok dan gembira kerana berjaya sampai ke puncak tentu sekali tak sama dengan seronok dan gembira ketika berada di puncak. Berjaya sampai ke puncak memberi satu kepuasan. Berada di puncak pula memberi satu kenikmatan.

cuaca sejuk sepanjang hari
mula mandi basahkan kaki
puncak dipeluk bahagia diri
lupakah nanti tempat di bumi

Tak seronok berada di puncak kerana keadaan kelilingnya yang sunyi

TehrDemikian kisah 'Berjaya Sampai Ke Puncak' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


28 Comments

  1. anuar says:

    Nak sampai ke puncak kenalah berusaha dengan gigih. ..
    anuar baru je tulis kisah Update Senarai Pemenang Terkini Giveaway Pertama Blog Coretan AnuarMy Profile

  2. kakiblog says:

    insya Allah sentiasa berusaha dengan gigih dan rajin untuk berada di puncak!
    kakiblog baru je tulis kisah How To Get Awesome MUET ResultMy Profile

  3. puncak yg mana satu ni?? hehe

  4. Nadot says:

    Tengah berusaha walaupun belum segigih mana nak sampai puncak ni…semoge sy tak tergolek balik ke bawah… semangat tgh kurang ni…hehehe
    Nadot baru je tulis kisah Dapat Makan KFC!My Profile

  5. dja@sishaza says:

    Bila dah sampai ke puncak, jangan lupa diri ..
    dja@sishaza baru je tulis kisah 7 TIPS PERKAHWINAN BAHAGIAMy Profile

  6. suri says:

    takut lupa dengan apa pernah alami masa mula-mula dahulu.
    suri baru je tulis kisah Jenis Dan Cara Menggunakan PeitevoideMy Profile

  7. suri says:

    bila ada atas jangan lupa lihat di bawah.terkadang tak selamaya kita atas.
    suri baru je tulis kisah Trick Mudah Mendapat Bonus Sepanjang TahunMy Profile

  8. titan says:

    memang seronok bila sampai ke puncak kinabalu. hoho..
    titan baru je tulis kisah Seminar Hartanah Abang Ensem.My Profile

    1. akubiomed says:

      Bila nak panjat gunung Kinabalu. Untunglah bro sudah 2 kali menakluki gunung Kinabalu.
      akubiomed baru je tulis kisah Dapat tiket Pratonton Churpremiere RoboCopMy Profile

      1. titan says:

        bukan 2 kali. dah 4 kali dah. 4 tahun dok sabah, setiap tahun aku naik. haha..
        titan baru je tulis kisah Custom Made Sticker KeretaMy Profile

  9. hafiz says:

    Setelah berusaha keras, dah sampai kepuncak memang berbaloi
    hafiz baru je tulis kisah Perlawanan T-Team vs JDT Liga Super 2014My Profile

  10. saimi says:

    Puncak Gunung Tebu sudah sampai. Semuanya kena lakukan dengan gigih untuk sampai ke puncak.
    saimi baru je tulis kisah Cantik Berhijab Dengan Fesyen Terkini Shawl Dari Hijabterkini.comMy Profile

  11. puncak apa tu tehr. kalau puncak tertinggi asia tenggara(gunung kinabalu) saya dah sampai , tapi kalau puncak kejayaan belum lagi…
    shameel iskandar baru je tulis kisah SALJI TURUN DI INDONESIA, KERJA TUHAN ATAU KERJA SI PENIPU.My Profile

  12. akubiomed says:

    Masa dikolej dahulu ada sertai kelab rekreasi. Aktif memanjat bukit disana-sini.
    akubiomed baru je tulis kisah Topup ilmu pengetahuan pada awal bulan Januari 2014My Profile

  13. AUC says:

    puncak memang dah ada
    cuma daya nak menuju ke puncak masih tak tentu hala :)
    AUC baru je tulis kisah Mohon Kerja Melalui Agensi Kerajaan NegeriMy Profile

    1. suri says:

      masih kemas menyusun rentak secara berkumpulan
      suri baru je tulis kisah Sayang Berhenti Merokok? Biar BenarMy Profile

  14. Yup nak berjaya kena banyak usaha dan usaha hehe
    Khairul Zamri baru je tulis kisah Dapat Duit Ke Menulis Blog?My Profile

  15. budak-budak AF selalu lah sampai ke puncak. Awal2 pon nyanyi lagu menuju puncak :D
    Brader Sports baru je tulis kisah Stanislas Wawrinka Juarai Tenis Terbuka Australia 2014My Profile

  16. zik says:

    cerita mengenai puncak nih.. terus teringat team kelantan berada di puncak liga super… hebat2 nih kelate… gerun lau jumpa jdt nanti.. huhu
    zik baru je tulis kisah Seni pasir dalam botol yang menakjubkanMy Profile

    1. suri says:

      ha itu sudah tentu tapi perjalanan msih jauh.suatu sengit dan meriah dalam arena suka kita
      suri baru je tulis kisah Cara Membuat Bun Meletops Meraih Kasih SayangMy Profile

  17. suri says:

    kalau menjerit boleh tak saya suka buat lagu tu
    suri baru je tulis kisah Cara Membuat Bun Meletops Meraih Kasih SayangMy Profile

  18. suri says:

    bukan mudha nak berjaya sehingga kemuncak semua perlukan usaha dari bawah dahulu
    suri baru je tulis kisah Sayang Berhenti Merokok? Biar BenarMy Profile

  19. suri says:

    teringat lagu af “menuju puncak”
    suri baru je tulis kisah Sayang Berhenti Merokok? Biar BenarMy Profile

  20. Hafizul says:

    Pernah sampai ke puncak..puncak gunung tahan suatu masa dahulu..haha
    Hafizul baru je tulis kisah Pendapatan Ke 27 Dari JobdirumahMy Profile

  21. UmmiKami says:

    Usaha itu tangga sukses…

  22. Lyn™ says:

    Udara dingin menyapa di Puncak
    Tempat indah terletak di Bogor
    Baik-baik mendaki ke puncak
    Tergolek ke bawah tak ada yang menegur
    Lyn™ baru je tulis kisah Nelayan pukat rimauMy Profile

  23. bagus banget puisinya…bermakna pulaa…
    ajarin dong triknya biar bisa bikin puisi sebagus itu..
    Jasa Pindah Hosting – Blog baru je tulis kisah Hello world!My Profile

  24. pantun yang sangat bagus, membuat saya terinspirasi dan membangkitkan semangat kembali .. terimakasih :)
    Tempat Wisata baru je tulis kisah Wisata Alam Bandung Untuk Berlibur BerpetualangMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun