Belajar Menulis Pantun

Sebenarnya aku sedang cuba untuk menunjukkan bagaimana rima akhir untuk setiap baris pantun. Belajar menulis pantun secara online. :D

Entri cubaan sahaja ni…

Rima akhir baris 1 sama dengan rima akhir baris 3 [merah]. Baris 2 pula sama dengan baris 4 [biru].

Korang boleh cuba tulis pada setiap baris tu. Klik  dan tulis…

Cubalah… :D

TehrDemikian kisah 'Belajar Menulis Pantun' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


18 Comments

  1. Cik Siti says:

    Wah… En Tehr dah buka kelas pantun ye… Bagus tu…

    Penuh santun duduknya selesa,
    Hati walang minta diteman,
    Puisi pantun pusaka bangsa,
    Jangan hilang dek arus zaman.
    Cik Siti baru je tulis kisah retak menanti belah?My Profile

    1. TehR says:

      Buka kelas pantun online,
      Harap ada yang ikut sama;
      Sekadar belajar main-main,
      Sekadar untuk hiburan saja.

  2. Syasyasolero says:

    wah macam best je.. hihi
    Syasyasolero baru je tulis kisah Nama anak perempuan Khairul Fahmi & Leuniey NatashaMy Profile

    1. TehR says:

      khas untuk siapa yang sukakan pantun :D

  3. dja@sishaza says:

    Wah kelas pantun online…best ni. Yurannya macam mana ye cikgu ? Hihihik
    dja@sishaza baru je tulis kisah KENALI BAHAN ASAS MEMBUAT PAUMy Profile

    1. TehR says:

      yuran?
      24 jam sehari dan 7 hari seminggu je
      haha..

  4. hafiz says:

    Nampak macam senang tapi sebenar susah juga buat pantun ni
    hafiz baru je tulis kisah Perlawanan Pahang vs JDT Liga Super 2014My Profile

  5. Hafizul says:

    Wahhhh…manarik nya bro..emm nanti mengigau main pantun pulak..confisu orang rumah saya kekghi..hahaha
    Hafizul baru je tulis kisah Dah La Wei Jadi BloggerMy Profile

    1. suri says:

      ilmu pantun pun sempat di bawa ke tempat tidur dasyatlah PK
      suri baru je tulis kisah Sepetang Bersama Blogger & Yeo’s 2014My Profile

  6. suri says:

    dah masuk semalam cikgu tapi gagal buat last saya ponteng kelas dan tak tinggalkan komen/ keje sekolah pantun yang cikgu bagi tuh heee
    suri baru je tulis kisah Sutrah Penghadang Bagi Orang Ingin Melakukan SolatMy Profile

  7. umiadamfaris says:

    bestnye pantun..dulu sy menang tau berpantun hahaha ms kat skull

  8. tak reti nak buat pantun macam tehr. Kalau yg simple-simple tu mungkin boleh kot…
    Rahmat Ariffin baru je tulis kisah Iktibar : Kekejaman Tentera Serbia Ke Atas Umat Islam Bosnia!My Profile

  9. kalau sy nak berpantun ni ikut mood…sbb mood yang elok, idea bernas :D
    nurulhudalias baru je tulis kisah Kejayaan Bersama Shaklee.My Profile

  10. zara says:

    boleh tak saya nak share satu pantun kat sini..pantun ni special sangat pada saya..saya dapat pantun mase kecik dulu umur dalam 4-5 tahun..yang buat ianya sangat special n dear to my heart..ianya diajar oleh nenek saudara yang mana jiran sebelah rumah..nenek ni adalah OKU cacat penglilahatan, tetapi hati nenek sangat terang, boleh menjahit, memasak dan menguruskan diri sendiri..oklah pantunnya:

    ANAK ITIK BAWAH RUMAH,
    MAIN BUDAK CEPAT BERLARI,
    OH ENCIK ORANG DI RUMAH,
    BOLEH KE TIDAK SAYA KE MARI.

    Pantun ni sebenarnye diguna semasa orang datang meminang..

  11. titan says:

    kalau dengar johan berpantun..memang hancuq gak la. haha
    titan baru je tulis kisah 7 Sebab Yeo’s Pilihan SemulajadikuMy Profile

  12. AUC says:

    glupppp, kelas pantun ke..
    adooiii silap kelas lagi heheh
    AUC baru je tulis kisah Perak vs Kelantan Liga Super 2014 Live StreamingMy Profile

  13. MyCherita says:

    pakai helmet dengan google,
    singgah sebentar membeli kari,
    tercari-cari pantun dgn Pakcik google,
    sebb itu saya datng ke mari..

    Boleh ke mcm tu bro..??? hehehe
    MyCherita baru je tulis kisah Pemohonan kemasukan ke IPTA dan Politeknik Sesi 2014/2015My Profile

  14. de engineur says:

    Bab pantun2 ni hamba kureng sikit

    Hanya setakat pantun kura-kura dalam perahu je…
    de engineur baru je tulis kisah Malaysia healthcare system is third best in the worldMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun