Belajar Menulis Pantun – Bahagian Kedua

Entri kali ini merupakan sambungan kepada bahagian pertama yang telah saya siarkan dahulu. Saya masih berdasarkan kepada kebiasaan saya sendiri semasa menulis pantun dan saya percaya semua pembaca masih ingat tentang tips dalam bahagian pertama yang lalu iaitu untuk menulis maksud terlebih dahulu sebelum solat sunat hari raya menulis pembayang.

Terus sahaja kepada topik utama kali ini iaitu bilangan perkataan dan suku kata dalam pantun. Setiap rangkap pantun akan menjadi lebih cantik dan kemas apabila bilangan perkataan dalam setiap baris adalah empat [4] perkataan sahaja. Walau pun bukan satu kemestian tetapi bilangan empat perkataan ini dapat membuatkan pantun lebih enak dibaca. Melodi lagu raya pantun juga akan lebih tersusun dan sempurna.

Satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian ialah bilangan suku kata dalam setiap baris. Pantun yang baik mempunyai 8 hingga 12 suku kata sahaja bagi satu-satu baris. Tak boleh kurang dari lapan atau lebih dari dua belas suku kata. Perhatikan contoh di bawah.

beras pulut santan kelapa ~ [4 perkataan 9 suku kata]
daun palas buat ketupat ~ [4 perkataan 9 suku kata]
seronok berdendang lagu raya ~ [4 perkataan 10 suku kata]
pandu cermat jiwa selamat ~ [4 perkataan 9 suku kata]

Pantun akan menjadi janggal untuk dibaca sekiranya tidak balik kampung menepati bilangan perkataan dan suku kata yang ditetapkan. Selamat mencuba dan selamat berpantun untuk semua.

Aturan ini meliputi semua pantun samada dua, empat, enam, lapan atau dua belas baris. Hanya pantun kanak-kanak putus jari bermain mercun sahaja yang terkeluar dari aturan ini. Seperti contoh di bawah ini:

buai laju-laju
sampai pokok sena
apa dalam baju
sekuntum bunga cina

TehrDemikian kisah 'Belajar Menulis Pantun – Bahagian Kedua' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


One Comment

  1. Aamh says:

    Assalamualaikum. Blog yang sangat menarik dan bermanfaat. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun