Batalkan Redirect Blog Blogspot

Seperti ramai rakan blogger yang telah sedia maklum, blog wordpress Tehramuan.Com ini berasal dari blog blogspot Tehramuan.Blogspot.Com yang mulanya lahir dari cabaran seorang rakan blogger.  Blog wordpress pula lahir kerana hadiah domain dan hosting dari seorang lagi rakan blogger yang pemurah. Semua urusan diuruskan oleh rakan dan aku hanya tunggu siap sahaja. Blog blogspot diberhentikan dengan membuat redirect ke blog wordpress.

Batalkan Redirect Blog

Apabila rakan blogger Suri menerima masalah dengan blog wordpress beliau dan menulis di blog blogspot pada tahun lepas, aku mula berfikir untuk menghidupkan kembali blog blogspot. Nasib juga aku masih ingat kata laluannya. :D Untuk menghidupkan semula blog blogspot ini tanpa ada redirect ke blog wordpress:

Login ke akaun blogspot > Settings > Publishing > Custom Domain. Pilih ‘Switch to: blogspot.com’, taip perkataan yang diberi dan SAVE.

Batalkan Redirect Blog

Anda mungkin perlu juga memindahkan widget Google Friend Connect yang mungkin berada di blog wordpress. Tapi widget ini tidak menjadi pilihan lagi sekarang kerana sudah terdapat Google + dan Facebook.

Aku buat tutorial yang tak seberapa ni kerana di tanya oleh rakan kita Seribahasa. Harapnya dapat menjawab pertanyaan beliau.

TehrDemikian kisah 'Batalkan Redirect Blog Blogspot' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


46 Comments

  1. Sudah dapat gading bertuah, tanduk jangan dibuang, suatu masa mungkin berguna kembali. Info yang menarik, boleh dijadikan panduan & iktibar. :-)
    Stokis RajaBio baru je tulis kisah Sembang Santai dengan saudara Tawfik: Resdung & JerawatMy Profile

    1. tehr says:

      aku buat begini pun kerana mahu belajar dan mahu kekal berblog

        1. suri says:

          he mmg cun,saya mmg ada masa update klo tka bz lari ke sana hee..

          itulah dia part time lover heee

  2. rahman says:

    sharing is caring :)

    1. tehr says:

      yups
      itu je pun yang aku tahu :D

  3. azura says:

    saya memang tak reti bab tu
    azura baru je tulis kisah Jangan makan ikan dengan daging dalam satu masa yang samaMy Profile

    1. tehr says:

      saya juga hanya reti sikit tu je, azura
      hehe

      1. suri says:

        mari kita belajar sama2 saya tahu blogspot ni sndri jer google..

  4. akubiomed says:

    Saya pun ada juga beberapa blog yang mengunakan platform blogspot.
    akubiomed baru je tulis kisah Kita hanya terbaik di Asia TenggaraMy Profile

    1. tehr says:

      blogspot tu dah berminggu tak update
      huhu

  5. adele says:

    blog sy pun asalnya dpd blogspot..tp sy redirect..yg encik/cik seribahasa taknak redirect kenapa pula? hehe
    adele baru je tulis kisah Adira-Lara Lagi OST Ombak Rindu Islamic Version (Cover)My Profile

    1. tehr says:

      mungkin cik seribahasa ada projek baru dengan blogspot lama beliau
      mana tahu, kan
      kita tengok saja nanti

  6. Norgadis says:

    Info menarik, setakat ni saya masih menggunakan blogspot utk blog saya…

    1. tehr says:

      saya dah guna wordpress ni setahun lebih
      tapi rasa masih sayang dengan blogspot tu

  7. Norizwan says:

    setakat ini saya masih menggunakan blogspot lagi…tak reti guna wordpress…tak pernah cuba
    Norizwan baru je tulis kisah Smartphone boleh kesan penyakit segeraMy Profile

    1. tehr says:

      boleh cuba nanti, wan
      sekadar untuk belajar pun ok

  8. LadyBird says:

    salam cikgu..
    ciukgu..lady selalu je g situ..
    tp bile lady cube komen.. x dpt..
    kenapa ek?
    LadyBird baru je tulis kisah Khasiat Anggur Bagi PenghadamanMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali, lady
      saya sengaja tutup ruangan komen
      takut juga tak sempat nak baca komen rakan dan menghampakankan mereka

  9. nurmisnan says:

    Aku lebih selesa guna platform Blogspot walaupun
    ada ura2 nak tukar umah baru.. hik3
    nurmisnan baru je tulis kisah Cerita di patuk ular dengan Rasulullah SAWMy Profile

    1. tehr says:

      alah biasa tegal biasa
      blogspot juga ada kelebihannya tersendiri

  10. zulkbo says:

    salam..
    ermm..macam tu pulak..?
    apa ada kelebihannya Bro..?
    cer kongsi sikit :)
    zulkbo baru je tulis kisah Kunci Dan Panduan Mendirikan Rumahtangga Buat Pasangan MudaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      kelebihan? saya sendiri belum dapat pastikan apa kelebihannya menghidupkan kembali blogspot

      tapi kalau dapat menulis dengan kerap juga di sana, pasti ada kelebihannya nanti

  11. aku masih menggunakan dengan setia blogspot….

    ayam itik disambar helang
    lembu kambing diklanggar kenderaan
    wordpress blogspot bukan penghalang
    Menyebar maklumat pengirat persaudaraan

    ۞۞۞۞Salam Maulidul Rasul۞۞۞۞
    diy pemasangan carpet dan insulflex lantai kereta

    1. tehr says:

      ayam dan itik dikejar helang
      lembu kambing di tepi sawah
      apa juga bukan penghalang
      asal sahaja memberi faedah

  12. maza says:

    alamak… maza fikir mau bikin benda yg sama gaklah.. takut juga kalau terjadi perkara yg sama..

    tempohari sudah berlaku, nasib baik dapat diselamatkan.. huhuhu
    maza baru je tulis kisah Cacat tak menghalang menunggang motor besar!My Profile

    1. tehr says:

      betul tu, maza
      boleh juga tu, sebagai alat gati :D

  13. shraqs says:

    Tak masalah ke post lama (broken link) yg dah redirect ke WP dari BS? Curious jugak tu?
    shraqs baru je tulis kisah Download Modern Combat 3 Percuma Untuk Pengguna Galaxy SIIMy Profile

    1. tehr says:

      setakat ni tak bermasalah dengan broken link
      sekejap tadi saya periksa
      blog wordpress ni ada 1 broken link
      blog blogspot lama tu ada 9 [saya memang ada delete beberap entri]

  14. b3njy says:

    Wow ! macam ada projek je nak ‘hudupkan mummy’ ni, ni mesti rindu dengan ‘awek lama’ kan … mengaku je lah :D
    b3njy baru je tulis kisah CARUMAN KWSP YANG MENARIK DAN YANG SEDIHMy Profile

    1. tehr says:

      hanya sayangkan kenangan je, bro :D

      1. nurmisnan says:

        interesting tuh.. hidup balik.. nak baca nih
        nurmisnan baru je tulis kisah Target acquiredMy Profile

  15. b3njy says:

    Satu pertanyaan yang ringkas dijawab dengan satu entry … sungguh mengagumkan … thumb up cikgu :D
    b3njy baru je tulis kisah CARUMAN KWSP YANG MENARIK DAN YANG SEDIHMy Profile

    1. tehr says:

      aku suka kalau ada orang tanya ni
      ada gak idea untuk aku menulis, kan? :D

  16. b3njy says:

    Kalau nak aksess sekarang ni boleh ke blog cikgu blogspot tu … buka apa saja nak nengok ‘wajah’ blog cikgu masa ‘muda-muda’ dulu :D
    b3njy baru je tulis kisah CARUMAN KWSP YANG MENARIK DAN YANG SEDIHMy Profile

    1. tehr says:

      blogspot tu seperti biasa
      entri pertama juga masih ada di sana

      cuma buat masa sekarang aku tutup ruangan komen

  17. yas says:

    sesekali cikgu tehr bg tips berblog…namun aku masih lagi dgn blogspot wlaupun w/p banyak lg kelebihannya….
    [mende free katakann...hehehe]
    yas baru je tulis kisah Zulfahmi Khairuddin MotoGp 2012 – KTM, M32 Moto3My Profile

  18. titan says:

    errr..blogspot tu apa plak ye???
    titan baru je tulis kisah Kekalahan kedua yang tak kacak..My Profile

  19. Mus says:

    pengalaman saya dengan blogspot ada sedikit.. kena explore lagi..
    Mus baru je tulis kisah Senarai Perkhidmatan Kereta Sewa Di SabahMy Profile

  20. Ad-Dien says:

    sekarang ni wordpress ke? bukan ke domain dot com dah ke??

    masih tidak berapa jelas..

    apapun semoga blog tehr menjadi wadah yang baik untuk semua, amin
    Ad-Dien baru je tulis kisah Dasar Aqidah yang Tertolak Dan Diakui JAKIMMy Profile

  21. mie says:

    masih kurang mahir dalam wordpress ni..
    ehehee
    mie baru je tulis kisah Wordless Wednesday #7My Profile

  22. suri says:

    terima kasih sb bg toturoal pd kami hee..bolh ingt semula pada mmber yg lupa

  23. adakah ini bermakna mr tehr akan menulis dua blog sekaligus dalam satu masa?
    sabree hussin baru je tulis kisah Kategori Urus Niaga Umat Manusia Secara UmumMy Profile

  24. ciksembang says:

    blogspot mmg perlu pada masa terdesak
    ciksembang baru je tulis kisah Tali laju vs tali skippingMy Profile

  25. chii says:

    chii ada gak satu blog; blogspot..tp nak publish..cm segan plak..ehehe..so last2 private je jadinya :p
    chii baru je tulis kisah Menghadapi Kebingungan dan KegelisahanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun