Bagaimana Merawat Selesema

Dua hari lepas aku ada tulis mengenai babi, binatang dan perkataan yang dipandang jijik oleh orang Islam. Hari ini aku dapat selesema. Harap-harap bukan selesema babi atau Influenza A (H1N1). Harap-harap juga bukan selesema burung yang pernah melanda beberapa negara di Asia pada tahun 2004 dahulu.

bagaimana merawat selesema

aku direct to the point saja
minta tolong apakah cara
untuk aku rawat selesema
cara tradisi atau cara lama

selesema aku belum teruk lagi
tapi rasa lenguh tangan kaki
hidung mula berair kanan kiri
nak menelan mula rasa ngeri

Sebenarnya petang semalam aku cuba untuk membaiki desktop aku yang dah lama bertapa di bawah meja. Habuk yang ada pula bukan sedikit. Kalau ke klinik atau farmasi, dah tentu akan diberikan pil. Aku pula sebolehnya mahu cuba rawat selesema cara tradisional dan tak mahu makan pil. Tapi kalau selesema ni makin teruk, aku akan ke sana juga minta apa yang patut. Mungkin besok aku akan ke klinik minta ubat.

TehrDemikian kisah 'Bagaimana Merawat Selesema' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


17 Comments

  1. ghost writer says:

    aku cuma gunakan menthol healer hurixx
    ghost writer baru je tulis kisah sedang ikan terbang di udaraMy Profile

  2. padin says:

    err.. aritu aku selsema teruk
    aku makan panadol soluble.. ok..

    kalau selsema biasa, aku tunggu dia ok sendiri je ~ payah nak makan ubat hee

    1. Mus says:

      aku pun sama jugak bro..
      Mus baru je tulis kisah Aku Buat Blog Hanya Untuk Main-Main & Buang Masa SahajaMy Profile

  3. Chipcoklat says:

    panadol soluble.. tp tehr takmo mkn pil kan.. emm…maybe yogurt ngan oren.. sbb ade mmber buat mcm tu.. elok selsemanya.. kalo tak yakin jgn buat..
    Chipcoklat baru je tulis kisah Nuffnang VS AdvertletsMy Profile

  4. sud@is says:

    sebelum melarat terjah farmasi
    sud@is baru je tulis kisah Rejab di PenghujungMy Profile

  5. akakcomey says:

    Akak minum banyaakkkkk air…insyaallah akan selalu ke tandas tapi teruskan minum insyaallah akan lega tak perlulah telan ubat.
    akakcomey baru je tulis kisah Destinasi seterusnya Blangpidie sebelum TAPAK TUANMy Profile

  6. Mus says:

    selsema memang membuatkan rasa serba tak kena..
    biasanya mcm padin jugak..
    Mus baru je tulis kisah Miliki Samsung Galaxy S 16GB Pink Dengan Harga MurahMy Profile

  7. kalu yg sikit2 no problem tapi yg dah disertai oleh demam dan batukk… tu yg buat payah ehhh…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Masakan Chef WanMy Profile

  8. zulkbo says:

    salam..
    saya selalunya makan panadol COLD(beli farmasi)
    2 biji insyaallah..baikkk..harga mahal sikit
    lah..tapi better dari jumpa doktor dah tentu
    cecah RM 50 sekadar nak bagi panadol biasa
    zulkbo baru je tulis kisah Memanah Sukan Sunnah Nabi : Hari Karnival SekolahMy Profile

  9. yas says:

    Aku pun baru jer kene selsema ni bro..
    berjangkit dr tempat keje la nih…..abis sumer dh kene…huhuhu
    Jangan berjangkit kt ank aku yg kecik tu udahhh…penatttt
    yas baru je tulis kisah Journey Shah Alam ~ Jitra Part 2[Hendra & Aimi]My Profile

  10. akubiomed says:

    Kalau rawatan tradisional tidak berapa tahu tapi kalau ke farmasi boleh cari Oxy-Nase berkesan untuk selsema dan hidung tersumbat. Amaran ubat semburan ini tidak boleh digunakan lebih 3 hari.
    akubiomed baru je tulis kisah Tayar Pancit di HighwayMy Profile

  11. titan says:

    ni kawan aku cakap la..

    isap rokok.

    Haha..tapi serius, memang kawan aku yang merokok ni..tak pernah-pernah lagi kena selsema..kalau kena pun dia cakap..dalam sehari dua..ok dahh..
    titan baru je tulis kisah Simpton kurang baik dari YMadsMy Profile

  12. Tehr lupa minum teh halia kot…. :)
    Minum panas-panas dan selimutkan badan supaya keluar peluh. kalau baru kena demem atau selsema memang mudah sembuh> :D
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Your best blogging adviceMy Profile

  13. zik says:

    saya minum air suam banyak2…. air sejuk tak minum langsung… banyakkan baut aktiviti keluar peluh… minum air halia… insyallah dalam 2,3 dah kurang sikitlah…
    zik baru je tulis kisah Malaysia tewas 2-3 vs taiwan, tetapi mara ke pusingan ke2 bertemu singapuraMy Profile

    1. oh ni cara TE selalu gunakan juga, tapi ada org yg tak kisah, dia balun juga air sejuk, sampai jadi imun haha

  14. Cik Siti says:

    kalau cik Siti dok minum 100+ banyak-banyak
    Cik Siti baru je tulis kisah Kenangan Mengusik Jiwa…My Profile

  15. zulfizan says:

    kalau aku,minum air suam suam panas dan rehat 15 minit.Buang semua hingus dalam hidung tu setiap 15 minit atau bila perlu.Lap hidung dengan tisu basah.Kemudian cuci tangan dengan sabun lifebouy atau detol.Dalam 3 hari,pasti sembuh
    zulfizan baru je tulis kisah Jana pendapatan forex yang untung dan lumayanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun