Bagaimana Menulis Entri Blog Dengan Mudah

Soalan bagaimana mahu menulis entri untuk blog dengan mudah ni memang selalu jugak masuk dalam kepala aku. Sebabnya korang sudah sedia maklum. Tiada idea. Tak tahu nak tulis apa.

Malam ni aku dapat pula idea bagaimana mahu menulis entri. Dan dengan penuh bangganya aku mahu tunjukkan 3 cara bagaimana menulis entri untuk blog dengan mudah pada korang. Bukan copy paste ni.

mudah menulis

  1. Siapa yang pernah dan sering ke blog Mamat Tak Ada Mood ni pasti akan perasan cara dia menulis. Nampak mudah sangat dan dia memang boleh menulis banyak entri untuk banyak blog dalam 1 hari. > Menulis dengan sikap malas <
  2. Seorang suri rumah yang asyik bercinta juga masih sempat menulis. Bukan setakat suri rumah je, dia juga seorang ibu dan seorang pekerja makan gaji. Sambil menulis, sambil buat kerja tangan untuk dijual. > Menulis dengan rasa cinta <
  3. Kalau ada kamera, pandai ambil gambar dan rajin terima jemputan seperti Babah Si Koning ni tak jadi masalah. Dah memang pasti akan datang idea. > Menulis dengan kamera <

Ok. Cukuplah 3 contoh untuk korang belek-belek malam ni. Kalau banyak-banyak pun bukannya sempat untuk korang mentelaah dalam satu malam.

Tulislah dari hati bukan kerana terpaksa. Jangan buat macam aku. Hehehe…

Sekian.

TehrDemikian kisah 'Bagaimana Menulis Entri Blog Dengan Mudah' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


21 Comments

  1. ciklaili.com says:

    kalau sudah ada perancangan yang teliti, sudah pasti tidak susah untuk menulis entri.

    nah..terhasil sudah satu entri yang mudah & menarik :)

    1. TehR says:

      haha
      aku belasah je
      harap2 ada gunanya :D

  2. Cik Siti says:

    menulis dari hati barulah datangnya kualiti.
    Cik Siti baru je tulis kisah Penatian Satu PenyiksaanMy Profile

  3. papa mifz says:

    sampai satu ketika memang buntu nak coret apa kat blog…huhu
    papa mifz baru je tulis kisah Zirafah Itu TersepitMy Profile

  4. kakiblog says:

    kalau nak menulis jana idea time offline..sediakan kertas kosong ke, buku catatan ke atau paling teruk pun ada pen untuk tulis kat telapak tangan.. 1 idea boleh buat 2 entri sekali gus.
    kakiblog baru je tulis kisah Promosi Kontes Backlink Yang Tak terkalahMy Profile

  5. sensasi2020 says:

    Kalau nak senang…tilis dulu isi akndungan di sebuah nota atau buku yg kosong..ambil buku latihan sekolah anak yg masih kosong di belakang tu…
    sensasi2020 baru je tulis kisah Wordless Wednesday #19 – Edible Ising ImageMy Profile

  6. buat satu checklist entri kat smartphone psl dok pegang selalu kan. bila2 dpt idea, catat je kat situ. bila nak tulis tu lain cite. haha
    Faris Al-Muhandisu baru je tulis kisah Renungan Peristiwa Isra’ Mi’rajMy Profile

  7. nazray says:

    selalu idea nak menulis datang masa tengah dalam toilet, lepas tu keluar toilet je terus lupa. ahahahahah
    nazray baru je tulis kisah Khabar angin tentang iOS 7.My Profile

  8. akubiomed says:

    Semakin lama menulis blog semakin mencabar untuk memastikan kesinambungan blog. Kalau tak akan berhenti disekerat jalan.
    akubiomed baru je tulis kisah Pelancaran Little Red Cube dan KarnivalMy Profile

  9. cikgu naman says:

    saya selalu sangkut kat draft..

    bila dah menjadi draft terus menjadi pekasam..dulu sanggup berjaga malam sekarang tak sebab takut mengantuk di sekolah..hee
    cikgu naman baru je tulis kisah WW-Bestnya tido atas 6 pack papaMy Profile

  10. hafiz says:

    suka yg no 1 tu, senang je nak tulis…padu tu..
    hafiz baru je tulis kisah Tazkirah Jumaat 11My Profile

  11. Dja@SisHaza says:

    eh cara terpaksa?!.. tapi bila baca power satu macam lah
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah BENARKAH BOLEH BUAT DUIT DENGAN BLOG ?My Profile

  12. auc says:

    heheheh memang menjadi entri ni ;)
    auc baru je tulis kisah Tilawah Al Quran peringkat kebangsaan kali ke 56 Tahun 2013My Profile

  13. titan says:

    haha.
    gua dah kata, tak susah sebenarnya.
    titan baru je tulis kisah Akhirnya, Advertlets dah bayar hutang gua.My Profile

  14. UmmiKami says:

    Assalamu’alaikum..

    Kalau nak menulis entri tentang tajuk apa pun….hendaklah mentelaah dulu, lkalau entrinya santai, senang dan banyak idea, bagi Ummi pula, nak menulis satu entri dalam bentuk pantun bukan mudah juga, memakan masa, perlukan suasana dan rujukan untuk mengarang pantun walaupun pantun tak seberapa….betul tak cikgu.. :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkorban Apa Saja….My Profile

  15. UmmiKami says:

    Apapun…..Ummi suka dengan pantun cikgu… :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Berkorban Apa Saja….My Profile

  16. Lynn says:

    Entri yaang ringkas dan menarik tapi berisi .

  17. ProfHariz says:

    Jika artikel tentang peribadi memang mudah. Jika berkaitan dengan sesuatu isu memang perlu study dengan teliti baru dapat hasilkan artikel.
    ProfHariz baru je tulis kisah Bahagia Itu Milik Kita SemuaMy Profile

  18. yelah.. ambil gambar.. post kat blog.. mmg mudah.. tak payah pening2 nak menulis.. hee
    Hairul Hissam baru je tulis kisah Resepi & Resipi Putu Piring, Putu Bambu, Putu Cup Cake, Putu Coklat Dan Banyak lagi.My Profile

  19. Hafizul says:

    Hehe..ha ah kan..tengok lelaki kacak dari banting senang jer artikel dia..tak susah dan tak berat mata nak membaca nya..walaupun artikel nampak simple tapi menarik tetap ada..emmm apa rahsia yang diamalkannya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Bang, Bangun Sahur, Dah Lewat NiMy Profile

  20. Kulanzsalleh says:

    Aku dalam beberapa bulan ni memang kurang sikit menulis entri..
    harap2 boleh datang mood menulis lepas baca entri bro ni :)
    Kulanzsalleh baru je tulis kisah A Day With A TalentMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun