Bagaimana Dapatkan Senarai Pengomen Terbanyak

pengomen terbanyak

Setiap awal bulan, ramai blogger yang menyenaraikan senarai pengomen terbanyak di blog masing-masing termasuk saya. Kadang-kadang kerana kesibukan kita tidak sempat untuk membuat screenshoot senarai pengomen di hujung bulan. Bagaimana mahu mendapatkan senarai pengomen terbanyak untuk suatu jangka masa yang telah lepas?

Saya menggunakan plugin Top Commentators Widget v1.3 oleh Lorna Timbah (WebGrrrl.net) pada blog tehramuan ini. Anda boleh ke plugin site ini untuk mendapat maklumat lengkap mengenainya. Mana tahu kalau-kalau berkenan nanti. :D

Menggunakan widget ini, senarai pengomen terbanyak di masa lalu boleh didapati hanya dengan memasukkan dua tarikh sahaja. Satu tarikh mula dan satu lagi tarikh akhir. Katalah kita mahu melihat senarai pengomen untuk bulan April 2011, kita perlu menulis ‘20110401 and 20110431‘ pada kotak yang disediakan. Save dan kita sudah mendapatkannya. [Jangan lupa untuk memadamnya kembali dan memilih ‘Reset list every: Month‘ seperti biasa.]

top-commentators1top-commentators2

“Adds a sidebar widget to show the top commentators in your WP site. Adapted from Show Top Commentators plugin.”

Sejak mula menggunakannya sehingga kini, Top Commentators Widget ini memang tidak menghampakan saya. Ada banyak pilihan yang disediakan untuk kita pilih mengikut kesesuaian sendiri.

TehrDemikian kisah 'Bagaimana Dapatkan Senarai Pengomen Terbanyak' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


73 Comments

  1. Mus says:

    harap bulan depan masih top!!
    Mus baru je tulis kisah Amoi Youtube Tak Buat Miming Dapat 9 Juta ViewsMy Profile

    1. Cik Siti says:

      kekalkan momentum!! tahniah!!
      Cik Siti baru je tulis kisah Dan setiap rezeki datang dariNYAMy Profile

      1. tehr says:

        tahniah dan thanks untuk cik siti juga :)

        1. suri says:

          skala yang terbaik..pantu cik ct semakin meletus2 d blog ini muahaaaa…heee..

          terbaik =)

          1. hafizmd says:

            mmg semuanya yg terbaik!

            tahniah, moga terus kekal aktif :p

            psst..suri, macam mana ngn blog?

        2. Tahniah kepada Tehr kerana blog dapat PR2. :)
          Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Google Pagerank update June 2011My Profile

          1. padin says:

            wah berita baik untuk tehramuan hee

            1. tehr says:

              berita yang sangat baik, bro
              walau pun aku sebenarnya dah malas nak ambil tahu hal pr ni

          2. tehr says:

            dah tengok juga tadi
            terima kasih kepada semua yang sentiasa memberi sokongan

    2. bro ada momentum kuat ni di sini, tahniah!
      Kamarul Azri™ baru je tulis kisah Alexa turun mendadak dalam masa 14 hari.My Profile

    3. dnoBiz says:

      heheh ada yang terpaksa main kejar mengejar ni Mus.. :D
      dnoBiz baru je tulis kisah Datuk Ambiga – Siapakah Datuk Ambiga Pengasas Perhimpunan bersih ?My Profile

      1. tehr says:

        aktiviti merempit di alam maya yang selamat
        tanpa sebarang saman lalu lintas
        hehe

        1. akubiomed says:

          Betul tuh bro. Jangan komen guna nama Anonymous tidak gentle. Berani komen berani tanggung. Selagi komen didalam norma-norma kemanusian tidak apa :-)
          akubiomed baru je tulis kisah Maharaja Lawak Akhir – babak peserta akhirMy Profile

          1. tehr says:

            sikat bertanggungjawab tu
            bukan lempar batu sembunyi tangan

    4. tehr says:

      bro mus memang selalu top
      thanks

      1. akubiomed says:

        Tidak terkejar bro Mus punya komentator. Ini betul-betul mat rempit sejati :-)
        akubiomed baru je tulis kisah Sepah Juara Maharaja Lawak AkhirMy Profile

        1. hafizmd says:

          mmg sungguh hebat bro mus kita :D

  2. Pssssst…. Tehr.
    plugin orang Sabah juga ni… :) Hihihihihi….
    Tapi memang plugin ni yang terbaik kalau kita nak menghargai pengomen kita.
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Buat duit dengan blogMy Profile

    1. tehr says:

      memang ramai yang guna pligin ni, sis
      memang terbaik

      1. suri says:

        hargai tu yang bt jiwa pengkomen tersenyum lebih

        1. akubiomed says:

          Suri masih tidak bersihkan serangan virus pada blog Suri lagi

          1. hafizmd says:

            masih lagi tertunggu2 utk ke blog suri…

          2. bEe says:

            Menunggu suri nehhh… :-P

        2. Eeeeh…. Blog Suri dah OK dah?
          Masih kena virus lagi kan?
          Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Google Panda Version 2.2My Profile

  3. padin says:

    hehe tutorial utk WP ni aku simpan dulu
    mana tahu nak guna nanti2 ekekee

    1. tehr says:

      yups,
      mana tahu akan berpindah rumah nanti, kan?

  4. zulkbo says:

    salam..
    blogspot@blogger masih ketinggalan
    dengan plug in sebegini..hanya widget
    yang mengumpulkan 500 komen terakhir
    sahaja..
    zulkbo baru je tulis kisah Selamat Tinggal Tanjung Pagar Dan Bukit TimahMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      kata orang memang macam tu la
      wp memang banyak plugin pilihan

      1. suri says:

        wp pun terpaksa dilupakan juga…sb merajuk dgn suri..nampk gayanya blogspot mjdi pilihn kli ini…

        1. tehr says:

          memang sangat heran
          kenapa la blog suri selalu jadi macam tu

  5. Terima kasih bro dengan perkongsian ini.Saya masa ni menggunakan widget Top Commenttator juga.
    InfoBuahPinggang baru je tulis kisah Anak anda pesakit buah pinggang?Ini 14 tip untuk anda.My Profile

    1. tehr says:

      gunakan semaksima mungkin
      selagi berkenan :D

  6. tu yg bestnya wp he..tapi wp yg free yg bukan selfhost boleh guna plug in juga ke?

    1. tehr says:

      wp hosting free tu aku belum pernah cuba letak widget ni
      tak tahu la dapat ke tidak

    2. suri says:

      wp free..cam best jer heee…cam blog sakura a.k.a kak bee tu ek hee….

      mencuba sesuatu yg baru best gak heeee

  7. Cik Siti says:

    nak kena belajar ni….
    Cik Siti baru je tulis kisah Dan setiap rezeki datang dariNYAMy Profile

    1. tehr says:

      memang kena belajar, cik siti
      saya juga masih belajar tak sudah2
      hehe

    2. suri says:

      cik ct
      bila nak tukar ke rumah baru heeeee…

  8. KA pakai yang itu jua la, huhuh sedihnya blm berpeluang jadi komen tetap blog ni, 1 day nanti sure akan dapat
    Kamarul Azri™ baru je tulis kisah Alexa turun mendadak dalam masa 14 hari.My Profile

    1. tehr says:

      sila2kan, KA
      komen free je 24/7 :D

  9. Mr Rileks says:

    thanks bro sbb share bende nie… :) simple jer plug in tp bestttt…
    Mr Rileks baru je tulis kisah Ustazah Siti Nor Bahyah komen Lawak Sepah Manisnya Kurma iniMy Profile

    1. tehr says:

      memang best dan banyak pilihan yang tersedia, MR

  10. dnoBiz says:

    hahah aku pun guna cara ni, jadi tak la terpaksa tercongok di depan laptop menunggu nak print screen
    dnoBiz baru je tulis kisah Blogger Curang – Bro Ismail abai tanggung jawab kerana Kekasih BaruMy Profile

    1. tehr says:

      tu la pasal, dno
      dulu aku juga tercongok tunggu nak print screen :D

      1. errrkkk… recent post DnoBiz lagi errr… title nya itu sungguh mengharukan kawe… he he… Skali lagi declare.. kawe tak curang :D
        Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Macro Photography | Fotografi MakroMy Profile

  11. abrablog says:

    ohh, ada function macam tu rupanya..
    abrablog baru je tulis kisah Asmidar Storms into Fly FM, Hot FM, One FMMy Profile

    1. tehr says:

      fungsinya memang bagus
      cubalah, bro

  12. wadud says:

    olo tak termasuk lak..:) nak hune gak la..:)
    thanks bro..
    wadud baru je tulis kisah Buat Duit Dengan YmAdsMy Profile

    1. tehr says:

      boleh guna, bro
      guna jangan tak guna :D

  13. yas says:

    Kelebihan w/p…blogspot tak leh buat..
    ID pun x bape ok gak…hanya ID user je yg tersenarai…:(

    1. tehr says:

      tu la pasal, yas
      dah semakin terpikat dengan wp ni
      hehe

  14. kena selalu merempit di sini la jawabnya :)
    Kamarul Azri™ baru je tulis kisah Alexa turun mendadak dalam masa 14 hari.My Profile

    1. tehr says:

      rempit je, bro
      kat alam maya tak ada saman :D

  15. zik says:

    dulu guna plugin nih..tapi sebab dia menegak ke bawah, banyak rugi ruang… guna yang lain…
    zik baru je tulis kisah Persediaan skuad kebangsaan bertemu taiwan 23 june ini(kelayakkan piala dunia 2014)My Profile

    1. akubiomed says:

      Betul juga tapi boleh limit jumlah komentator. Kalau pandai kod boleh godek :-)

    2. tehr says:

      macam tu ke, zik
      nasib juga masih sesuai dengan blog ni

  16. puteri says:

    waa menarik!
    puteri baru je tulis kisah mesti cuba: Google TranslaterMy Profile

    1. tehr says:

      menarik dan tertarik :D

  17. hafizmd says:

    Mmg penting plugin ni..dah lama guna dan setakat ni mmg tak menghampakan… :D

    Terima kasih Saudara Tehr kongsi cara2 tuh…
    hafizmd baru je tulis kisah Oh! Lelaki – Tips waktu si dia PMS…My Profile

    1. tehr says:

      sama2, bro

  18. kakyong says:

    kakyong pun guna plugin ni utk blog yg self-hosting tu..

    1. tehr says:

      memang terbaik juga ni, kakyong

  19. plugin yg amat popular dikalangan blogger WP… rugi kalu tak install ehhh…
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Macro Photography | Fotografi MakroMy Profile

    1. tehr says:

      setuju sangat
      memang sangat berguna dan popular

  20. bEe says:

    Wah… sprt mudah.my hehehehehe :-)
    Tahniah kpd cikgu tehr krn tak perlu bersusah payah. Mcm bEe ni nak kena kira satu2 baru dpt sape yg komen byk. Huhu

    1. tehr says:

      ramai yang guna plugin ni, bEe
      mudah dan memudahkan :D

  21. nasslimdiet2 says:

    terima kasih coz berkongsi. saya tengah cari widget top commentators
    nasslimdiet2 baru je tulis kisah Cara mengurus dan menangani stressMy Profile

    1. tehr says:

      widget popular untuk wordpress ni, nass

  22. Norasikin says:

    Semudah itu je ke? Ingatkan cuma platform komen je yg boleh dptkan top commentator. Komen platform saya memang hampeh. Top commentator cuma kira yg berdaftar je. Data semua tak relevan
    Norasikin baru je tulis kisah Panduan Menganyam Ketupat Bawang, Pasar, Sate, JantungMy Profile

  23. maza says:

    maza menggunakan disquss.. tak ada bendalah ini..

    mahu tukar yg lain terasa sayang.
    tak apelah..

    selagi boleh kayuh kita kayuh..
    dan ini tak bermakna maza tak hargai kengkawan..

    tanpa kengkawan siapalah maza, kan, kan, kan..
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Would be any delight on tomorrow?My Profile

  24. zack says:

    oooo nama plugin ni top commentator…. jap nak carik
    zack baru je tulis kisah Seni Tissue Paper RollMy Profile

  25. Raudzah says:

    Tqvm ya..sedang mencari widget terbaik untuk monthly top komentar. boleh cuba yang ni..
    Raudzah baru je tulis kisah Aimi Mati Akibat Sesak Nafas ?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun