Bagaimana Buat Simbol Atau Logo TM [Registered Trademark]

logo trademarkBagaimana mahu letak simbol ‘TM’ dalam kotak komen? Sebagaimana yang dibuat oleh rakan kita WAN FAUZI™ seperti contoh di atas? Simbol ‘TM’ ini digunakan oleh beberapa rakan blogger bila meletakkan nama di ruangan komen. Ada yang mahu buat simbol ‘TM’ ni? Aku cuba tunjukkan caranya di bawah.

Untuk membuat tanda TradeMark atau ‘TM’ korang perlu tambah kod ™ selepas nama korang. Contoh untuk nama aku TEHR™ ialah taipkan ™ selepas tulisan TEHR. Itu sahaja.

tehrSiapa yang mahu letakkan tanda ® selepas sesuatu nama pula perlu menambah kod ® selepas menulis nama. Contohnya kalau aku mahu membuat tanda Registered Trademark ini selepas nama TEHRAMUAN, aku hanya letakkan kod ® selepasnya dan jadilah seperti ini, TEHRAMUAN®

Satu lagi simbol yang biasa kita lihat ialah simbol © atau Copyright. Simbol untuk hakcipta ini boleh diletakkan dengan meletakkan kod © selepas nama. Contohnya seperti TEHR© boleh dibuat selepas meletakkan kod © selepas tulisan perkataan TEHR.

Mulanya bersila di atas tikar,
Badan rebah langsung terlena;
Semua perkara hendak belajar,
Buat menambah ilmu di dada.

TehrDemikian kisah 'Bagaimana Buat Simbol Atau Logo TM [Registered Trademark]' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


50 Comments

  1. cikgu naman says:

    wah…senang rupanya..haha

    sebelum ni tak ambil tahu pun
    cikgu naman baru je tulis kisah Buat Duit Dengan BlogMy Profile

    1. suri™ says:

      macam mana nak bikin ini :(

  2. kakiblog says:

    wow satu panduan yang menarik..terima kasih.
    kakiblog baru je tulis kisah Pengurusan Masa Seorang BloggerMy Profile

    1. suri says:

      bila lagi nak buat tu
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

    2. suri says:

      best bila dah berjaya buat sampai kita pandai
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  3. hafidz™ says:

    Okay, terima kasih atas panduan simbol trademark ini. Hihi :)
    hafidz™ baru je tulis kisah Cek Ketiga NuffnangMy Profile

    1. suri says:

      cara ini akan mudah kita di kenali sah2 orang tak blh tipu kita
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  4. kalau nak letak simbol HH gantikan TM, ada caranya tak bro ..
    best sikit kalau ada trademark huruf sendiri. heee
    Hairul Hissam™ baru je tulis kisah 2 Mutiara Kata Di Aidil Fitri. Kesilapan Bukan Untuk Dikesali, tetapi…….My Profile

  5. Terima kasih. Terus cuba buat sebagai tips yang diberikan pada komen di sini!

  6. dja@sishaza says:

    Semudah tu saja ke cikgu?…nanti memang nak cuba. Thanks krn berkongsi ilmu
    dja@sishaza baru je tulis kisah 10 TABIAT BURUK YANG MEMPENGARUHI KESIHATAN OTAKMy Profile

  7. Alahai tak jadi pulak tertinggal :….sekali lagi!

    1. hafizmd says:

      tahniah….anda sudah berjaya! =)
      hafizmd baru je tulis kisah Bagaimana Menjadi Suami Idaman?My Profile

      1. suri says:

        yea mesti hati banyak suka
        suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  8. Akhirnya…sorry, buat eksperimen kat sini pulak. Tapi orang kata kalau nak mengulang amali, buta depan cikgu lebih mantap…! terima kasih bro!

    1. suri says:

      berjaya jugakan buat apa malu2 semua mesti belajar dh tahu baru rasa puas hatikan,

  9. Nak letak jugalah. :-)
    akubiomed&trade baru je tulis kisah Membidik Silvery Lutung di Bukit MelawatiMy Profile

      1. suri says:

        yeah ab sudah ada TM sendiri
        suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  10. hatiputera says:

    Simple tetapi sangat berguna.
    hatiputera baru je tulis kisah Kerja Freelance Dari Rumah Boleh Dipercayai KeMy Profile

  11. papa mifz says:

    oh begitu rupanya,baru jer den tahu…huhu
    papa mifz baru je tulis kisah Cerita Raya Ke-11My Profile

    1. suri says:

      papa mifz dah buat ker?
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  12. Lynn&trade says:

    Hehehe…tengok jadi tak . Terima kasih atas perkongsiannya TR.
    Lynn&trade baru je tulis kisah Purchea la bo quea abea quaMy Profile

  13. Lynn&trade says:

    Tak keluar pun……test lagi sekali tengok ;-)
    Lynn&trade baru je tulis kisah Purchea la bo quea abea quaMy Profile

  14. Lynn&trade says:

    Tak jadi ni cikgu, cuba betulkan mana salahnya ?
    Lynn&trade baru je tulis kisah Purchea la bo quea abea quaMy Profile

    1. TehR says:

      hanya tertinggal noktah koma bertindih ( ; ) je tu, Lynn

      1. Lynn™ says:

        Oo..ye ker. Try tengok. Terima kasih cikgu. Kalau buat kat blog sendiri bila reply komen agak-agak jadi tak cikgu ?
        Lynn™ baru je tulis kisah Purchea la bo quea abea quaMy Profile

        1. suri says:

          mestilah jadi sb saya dah berjaya buka
          suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  15. Juan™ says:

    saya pun try lah jugak trademark tuh, tgk jadi ker x
    Juan™ baru je tulis kisah Siput Sedut Masak Lemak Cili Api Batang KeladiMy Profile

  16. Lynn™ says:

    Terima kasih cikgu, comel dah nampak bila ada trademark gitu :-)
    Menunggu, cikgu nak buat tutorial apa pulak lepas ni.
    Lynn™ baru je tulis kisah Purchea la bo quea abea quaMy Profile

  17. AUC says:

    laaa senang sgt rupanya hehehe
    AUC baru je tulis kisah Apa Makna Simbol R4BIA?My Profile

  18. AUC® says:

    lupa nak test td..
    AUC® baru je tulis kisah Apa Makna Simbol R4BIA?My Profile

  19. suri says:

    TM ingatkan TELEKOM MALAYSIA

  20. suri says:

    hee menjDI sungguh terima kasih cikgu tehr

  21. Ismail N™ says:

    Gitu yer.. he he..
    alahai nama kawe kena TM… errkkk..
    Ismail N™ baru je tulis kisah Be An Affiliate With JomNiaga And Start Earning Money OnlineMy Profile

  22. Terminal kasih bro. Dah lama aku cari ni tapi malas nak tanya uncle google.
    de engineur™ baru je tulis kisah Proton’s new Suprima S launched, price starts at RM76,338 (RM78,338 in
    Sabah)
    My Profile

  23. hafizmd™ says:

    oooo..sonang rupanya…test sekali tgk =)
    hafizmd™ baru je tulis kisah Bagaimana Menjadi Suami Idaman?My Profile

    1. suri says:

      bukan susah mudah sahaja
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  24. onlajer® says:

    yeah betul jadilah
    onlajer® baru je tulis kisah Panduan Qunut NazilahMy Profile

  25. Wan Fauzi™ says:

    alamak… jadi popular jap… heheheee..
    Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Tangkapan Besar-Besaran Pimpinan Gerakan Islam MesirMy Profile

    1. Wan Fauzi™ says:

      lepas nie ramai yg ada trademark sendiri nie.. hehee :)
      Wan Fauzi™ baru je tulis kisah Tangkapan Besar-Besaran Pimpinan Gerakan Islam MesirMy Profile

      1. suri says:

        saya dah cuba [ada dua tiga blog nampak hasilnya menjadi
        suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  26. Rina says:

    Ini bisa saya pergunakan pada nama saya juga nie, biar lebih menarik
    Terima kasih atas sharingnya
    Rina baru je tulis kisah Best List of Free Download Responsive Themes for Blog, Business, Magazine WordPressMy Profile

  27. luthfi says:

    wahh,,seperti itu ternyata,terima kasih banyak ni!!!
    luthfi baru je tulis kisah Kegiatan untuk demensiaMy Profile

  28. Hafizul says:

    Perghhh terima kasih bro..baru saya tahu..ingtkan susah..senang aje sebenarnya..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #66 – Luahan Hati Pondok KecilMy Profile

    1. suri says:

      saya ingay begitu sekali macam 123 la
      suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

  29. suri says:

    bila ilmu tuntut ada usaha kita rasa teruja pula
    suri baru je tulis kisah http://blogkering.comMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun