Bagaimana Aku Pasang Gambar Profile

Bagaimana cara aku pasang gambar profile pada blog wordpress dan keluar pada hasil enjin carian. Kali ini aku akan cuba kongsikan pengalaman aku dengan gambar profile yang telah berjaya membuatkan aku pening kepala hampir sebulan. Tengok orang buat aku pun nak buat. Memang tak mahu kalah punya. :D

Pada mulanya aku memang tak tahu apa nama/istilah untuk gambar yang keluar bersama hasil carian ni. Aku sangkakan avatar, jadi mencari dan bertanyalah aku pada Lebai Google. Sampai ke tanah seberang dibawanya aku. Tapi hasilnya aku gagal juga.

google snippet

Bila gagal seharian, aku berhenti dan lupakan sementara. Beberapa hari kemudian aku cuba lagi dan gagal lagi. Aku berhenti rehat lagi. Hampir sebulan juga aku menggodek dan mencuba benda alah ni hinggakan aku dan blog aku sama-sama pening. :D Mujur ada rezeki aku, terjumpa dengan Google Plus Author Information in Search Result (GPAISR) plugin. Entah kat blog mana jumpanya, aku dah lupa. Selepas pasang plugin ini dan ikut segala arahannya, maka jadilah seperti gambar di atas.

google snippet

Masalahnya. Masih ada masalah bagi aku kerana bila buat carian dengan perkataan ‘tehramuan’ hanya seperti gambar kedua pula yang keluar. Silap aku atau theme blog aku yang dah rosak belum dapat aku nak jelaskan lagi. Nantilah ada masa terluang aku godek-godek lagi. :D

TehrDemikian kisah 'Bagaimana Aku Pasang Gambar Profile' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


60 Comments

  1. sy pon pki plugin yg sama..mungkin ambil masa kot..
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Komentator Tegar Mei 2012My Profile

  2. tehramuan says:

    kalau macam tu, tak lama akan keluar nanti :D

    1. Mus says:

      saya pun berharap akan menjadi juga kali ni..
      Mus baru je tulis kisah UK Fun Fair 2012, Hiburan Musim Cuti Sekolah Di Kota KinabaluMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups
      try jangan tak try

  3. nurmisnan says:

    Aku pun dah godeh mcm2tapi tak jadi lagi
    tunggu jerlah lagi seminggu…
    nurmisnan baru je tulis kisah Teh Pasli dapat membersihkan buah pinggangMy Profile

    1. Mus says:

      memang kena banyak bersabar menunggu
      Mus baru je tulis kisah UK Fun Fair 2012, Hiburan Musim Cuti Sekolah Di Kota KinabaluMy Profile

      1. tehramuan says:

        ya la
        ramai yang kata kena tunggu dan ambil masa juga nak keluar

  4. titan says:

    wahh..sudah keluar gambar kacak dia..
    titan baru je tulis kisah Mencintai Ain Maisarah – Part 4My Profile

    1. tehramuan says:

      Haha
      Tahniah untuk aku :D

      1. Tahniah2…. :)
        Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Bila TerhalangMy Profile

  5. Mohd Ilham says:

    Nice share…. nanti ada masa aku pun nak buat jugak
    Mohd Ilham baru je tulis kisah Panduan buat blog percuma di bloggerMy Profile

    1. tehramuan says:

      boleh2
      memang kena cari masa dan ketika tidak sibuk untuk godek2 benda ni

  6. akubiomed says:

    Sudah keluar gambar profile kira okay dah. Tanniah. :-)
    akubiomed baru je tulis kisah Speedlight untuk kamera DSLR CanonMy Profile

    1. tehramuan says:

      kadang-kadang nak juga seperti orang lain :D

  7. Floyd says:

    Best gal kuar gmbo mcm ni. Pluggin utk Blogger ada tak?
    Floyd baru je tulis kisah Cuepacs wants upgrade for 50,000 civil servantsMy Profile

    1. tehramuan says:

      blog blogspot memang tak guna plugin
      kena edit html je
      sebenarnya aku tak tahu macam mana nak buat untuk blogspot
      tak pernah cuba

    2. iza says:

      Nak tumpang menyibuk boleh?
      Cuba try tutorial ni….

      http://www.teratakusang.com/2012/04/tutorial-google-snippet.html

      Moga berjaya.
      iza baru je tulis kisah Aktiviti Si KecilMy Profile

  8. chii says:

    terserlah kekacakan..so mudah la org nak mengenali pasni :)

    1. tehramuan says:

      haha
      kacak dalam kampung sendiri je, chii :D

      1. iza says:

        Bila dah ada ni,
        bukan setakat kacak dalam kg je,
        boleh kacak seluruh dunia ni..hehe..
        iza baru je tulis kisah Aktiviti Si KecilMy Profile

        1. chii says:

          tul tu..skali pandang..da macam bob marley =)
          chii baru je tulis kisah Wajah BaruMy Profile

          1. iza says:

            betul..betul..betul..
            iza baru je tulis kisah Aktiviti Si KecilMy Profile

          2. hafizmd says:

            habislah…chii dah cakap camtuh…mau tak tidur malam ni cikgu kita ….hehehe :D
            hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #5 Angsa?My Profile

  9. Hairul says:

    memang best kalo ada avatar terpampang mcm tu…
    nanti ada masa saya pun nak buat juga lah..tqvm bro tehr…
    Hairul baru je tulis kisah Resepi Roti Bun Pau Dan Pizza Dari Pengalaman Bekerja HotelMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, mujur ada plugin ni je
      pernah aku godek2 tanpa plugin, tapi tak berjaya

  10. anjangman says:

    Aku blm berjaya buat lagi. Aku rasa 1 mslh yg aku hadapi masa nak buat benda alah ni ialah sbb tak ada word ‘by’ or ‘author’ nama penulis kat post aku.
    anjangman baru je tulis kisah Cara pasang google snippet di blog wordpressMy Profile

    1. tehramuan says:

      mungkin juga tu, bro
      kena perhatikan page author tu

  11. kulanz says:

    dah ada plugin wordpress untuk rupanya.. lagi senang kalau macam tu..
    hari tu aku terpaksa setting secara manual.. penat juga cari dan masukkan skrip yang sesuai
    kulanz baru je tulis kisah Sertai Cabaran Daisy Sehebat Chef 2012My Profile

    1. tehramuan says:

      aku memang gagal ketika nak buat cara manual
      mujur jumpa plugin ni

      1. hafizmd says:

        hehe…saye kalau edit manual, mmg silap haribulan…habis tak boleh bukak…hohohoh

        jadi, kalau ada plugin camni..senang sikit kerja org2 cam saye ni…
        hafizmd baru je tulis kisah Celoteh Kakak #5 Angsa?My Profile

  12. Amirez says:

    baru tau ada plugin untuk google snippet ni. mudahkan kerja
    Amirez baru je tulis kisah Main Air di Bukit Gambang Water ParkMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups
      memang memudahkan

  13. adele says:

    kalo dah jd blogger kompem cari smpai dpt pny..itulah ciri2 yg harus blogger ada..kalau takde,lebih baik buka kedai kek..

    yes2..boleh cuba ni..kena tukar gmbr kasi cun dulu :D
    adele baru je tulis kisah Song That Will Make You CryMy Profile

    1. haha nampaknya Rain kena buka kedai kek ni :D
      rainbowcloudy baru je tulis kisah kecewa abe roy #1My Profile

      1. tehramuan says:

        buat cupcake banyak2
        aku suka :D

    2. tehramuan says:

      hehe
      nak juga merasa macam orang lain

    3. suri says:

      kasi gigi cuci kilat2 baru leh senyum menwan heee
      suri baru je tulis kisah Ana Makan Wang Emaslah..My Profile

  14. Razlan says:

    Lama da cari cara pasang gambar profile ne,lepas ne boleh buat
    Razlan baru je tulis kisah Biru Kelapa Contoh ResumeMy Profile

    1. tehramuan says:

      cuba jangan tak cuba

  15. Yas says:

    Tahniah bro…sebulan akhirnya membuahkan hasil juga kan….blogspot juga yg pening ehhh…hehehee
    Yas baru je tulis kisah Zulfahmi Bermula Di Petak Ke 2 – Litar CatalunyaMy Profile

    1. tehramuan says:

      ada yang berjaya buat dengan blogspot
      tapi aku belum cuba dan tak tahu bagaimana caranya

  16. Nazri says:

    terima kasih..aku pun dok usaha tp xkuar lg. nak try pasang plug in Google Plus Author Information in Search Result (GPAISR)
    Nazri baru je tulis kisah Pertandingan Top Commentators June 2012My Profile

    1. tehramuan says:

      plugin ni memudahkan
      moga2 berjaya nanti, bro

  17. Seri Bahasa says:

    menarik…tapi plugin untuk blogspot ade tak…seri pon nak cuba…
    Seri Bahasa baru je tulis kisah Kehebatan Pakaian PengantinMy Profile

    1. tehramuan says:

      memang tak ada untuk blogspot
      kena la edit kod cara manual

  18. azura says:

    hihi cikgu sangat kacak
    azura baru je tulis kisah Pemenang Give Away Papan Kekunci Dot ComMy Profile

    1. tehramuan says:

      haha
      harap2 dapat tidur lena malam ni :D

  19. Juan says:

    tahniah berjaya
    Juan baru je tulis kisah The Best US Drama TV Series 2012My Profile

  20. eiela says:

    semakin kacak la blog tehr nih
    eiela baru je tulis kisah Tenang Dengan Doa Pelembut HatiMy Profile

  21. suri says:

    apa nama link dia heee..pakai plugin apa bro heee
    suri baru je tulis kisah Ana Makan Wang Emaslah..My Profile

  22. iza says:

    Assalam..
    Jom pakat2 ramai pasang google snippet ni..
    iza baru je tulis kisah Aktiviti Si KecilMy Profile

  23. ProfHariz says:

    Bagus akan pasang nanti ni cikgu. Memang nak buat tapi tak jadi jugak.
    ProfHariz baru je tulis kisah 3 Minggu Lagi Di Bumi MelakaMy Profile

  24. rahman says:

    ok juga pakai plugin lebih mudah.. nanti nak try
    rahman baru je tulis kisah Buah Pisang kaki berkhasiat untuk ibu mengandungMy Profile

  25. Hafizul says:

    Tips yang sungguh berguna…akan ku cuba info ni..terima kasih…hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Kambing Kena StrokMy Profile

  26. Laaa… Ada plugin mcm tu rupanya :) Senangnye :) Aku puas mengedit nak jadikan mcm tu…
    Izzuddin Fauzi baru je tulis kisah Bila TerhalangMy Profile

  27. donnyien says:

    tengok bro pasang avatar, aku pun nak pasang juga haha.. tq bro dah install plugin Google Plus Author Information in Search Result (GPAISR) ni…
    donnyien baru je tulis kisah Keputusan penuh anugerah industri muzik 19 nov 2012My Profile

  28. cmratu says:

    ni yang dok cari selama ni.. hehe
    cmratu baru je tulis kisah Gimnasium percuma untuk semuaMy Profile

  29. Dja@SisHaza says:

    haa… free nti ai nk cuba jgk. hrp menjadilah
    Dja@SisHaza baru je tulis kisah WORDLESS WEDNESDAY : 1 / 2013My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun