Babi

babi 1. sj binatang mamalia yg berbadan gemuk, berkaki pendek, berkulit tebal, dan bermuncung (diharamkan bagi orang Islam); 2. bk kata makian yg digunakan kerana marah (sangat benci akan seseorang, sesuatu, dsb); 3. nama kartu (dlm permainan ceki); ~ alu tenuk; ~ balar babi putih; ~ bodoh = ~ janggut sj babi, Sus barbatus; ~ duyung sj binatang laut yg bentuk badannya menyerupai babi; ~ hutan babi yg liar; ~ laut sj binatang laut yg berbulu-bulu; ~ nangoi sj babi hutan yg kecil; ~ rantai = ~ tunggal babi hutan yg tidak berkawan; ~ rusa sj babi hutan yg bertaring panjang, Babyrousa babyrussa; ~ tanah sj binatang kecil yg makan semut; bagai ~ merasa gulai prb dikatakan kpd orang yg hendak menyama-nyamai orang besar (kaya dll); membabi; ~ jalang berzina, bermukah. Kamus Dewan Edisi Empat

babi hutan si babi tunggalbabi
babi putih si babi balar
tidak berkawan di mana tinggal
hidup sendiri di hutan terbiar

anak babi memakan siput
bercampur siput batang keladi
kasihkan padi buangkan rumput
kasihkan rumput buangkan padi

gila babi penyakit sawan
saraf rosak buatnya pitam
terkadang jatuh atas jalan
tak kira siang atau malam

Terdapat 700 ladang babi di seluruh Malaysia. Mamalia ini boleh beranak tiga kali setahun dan setiap kali beranak, ia boleh melahirkan 11 ekor anak. Negara kita pernah dikejutkan dengan wabak Influenza A (H1N1) atau wabak selesema babi pada Mei-Jun 2009. Sebelum itu [1999] Virus Nipah yang merebak, menyebabkan penyakit pernafasan dan neurologi di ladang babi di Semenanjung. Akibatnya Singapura menghentikan import daging babi dari Malaysia.

TehrDemikian kisah 'Babi' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


60 Comments

  1. zik says:

    jangan babi hutan datang sudah…hehe… teringat lawak jozan.. babiey betul!!
    zik baru je tulis kisah Malaysia 2-1 taiwan,bekalan sikit untuk perlawanan pada 3 Julai 2011My Profile

    1. tehr says:

      dari hutan ke, dari bandar ke
      tak payah la datang
      dok diam2 je kat tempat asal

  2. pijahh says:

    hahaa..asal tak psal2 kata babi..

    1. tehr says:

      entah le, pijahh
      tersasul agaknya tu

      1. Mus says:

        spam tu..
        Mus baru je tulis kisah Terima Kasih Dr. Shah RazaliMy Profile

        1. Spam tak spam.. dapat idea bagi satu entri… blessing in disguise tu.. :D
          Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Google+ ProjectMy Profile

          1. tehr says:

            tu la yang sebenarnya, bro :D

  3. adah says:

    bnyk maksudnya babi nie….
    adah baru je tulis kisah Wordless Wednesday: 2My Profile

    1. tehr says:

      banyak maksud dan banyak jenisnya, adah

  4. Cik Siti says:

    babi utan memang ganas…. pernah terjadi nyaris-nyaris dikejar babi hutan… itu le… gi utan tak bagi tau orang tua( masa kecik le)
    Cik Siti baru je tulis kisah Dan setiap rezeki datang dariNYAMy Profile

    1. tehr says:

      memang sangat bahaya tu, cik siti
      kalau dirempuhnya, memang parah

  5. LiFe KaMi says:

    rasanya kita masih bole mengelakkn daging babi ni cuma dari segi makanan campuran lemak babi dlm makanan segera ke, mmg kena ambil serius ,skng ni byk da becampur..
    LiFe KaMi baru je tulis kisah Template Baru LagiMy Profile

    1. tehr says:

      setuju, bro
      memang kita kena ambil tahu
      orang ramai juga kena pakat2 hebahkan sebarang maklumat

  6. Malaysia antara pengeksport babi terbesar dunia kan? :D
    Nak kata apa yer? :(
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah I am a Part Time BloggerMy Profile

    1. Mus says:

      entah le.. tak tau nak kata apa juga.. hihihi..
      Mus baru je tulis kisah Terima Kasih Dr. Shah RazaliMy Profile

    2. akubiomed says:

      Betul, Malaysia pengeksport babi terbesar.

      1. tehr says:

        aku juga baru je tahu maklumat ni

        1. bEe says:

          Senyum ajelah…. Kata byk kang tak pasal pasal pasal….. huhuhu

  7. keh3..kan dah mendapat, nak tau sangat pasal babi ye..

    1. tehr says:

      hehe
      kita pakat2 bagi tahu :D

  8. Mus says:

    buat blogwalking membabi buta.. spam jer..
    Mus baru je tulis kisah Terima Kasih Dr. Shah RazaliMy Profile

    1. tehr says:

      ntah le, mus :(

  9. Mr Tehr takde angry birds ke?keh3

    1. akubiomed says:

      Kalau ada Angry Bird boleh lastik babi :-)

      1. tehr says:

        yeah
        kasi lastik sama dia
        hehe

  10. serol says:

    teringat masa wabak H1N1 dulu. habis semua rahsia ladang babi terbongkar
    serol baru je tulis kisah Jom Cashout earning dari churpchurpMy Profile

    1. sud@is says:

      skarang ladang babi semua sdh tenggelam
      sud@is baru je tulis kisah Jangan Tak MakanMy Profile

      1. tehr says:

        aku tak pasti maklumat ni
        tapi masa h1n1 dulu memang kelam kabut 1malaysia

  11. titan says:

    hoho..cerita pasal binatang la pulak. haha..
    titan baru je tulis kisah 5 Sebab kenapa korang patut baca Majalah Niaga edisi ke 17My Profile

    1. tehr says:

      sesekali. titan :D

  12. maza says:

    Di Singapura tak ada kandang babi…
    tapi ramai makan babi…
    di sana tempat utama import eksport babi
    pergi sana kenalah hati-hati
    jangan pegang sebarangan membabi
    takut tak sah solat kerna belum samak lagi..

    huhuhu
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday – Would be any delight on tomorrow?My Profile

    1. tehr says:

      babi binatang haiwan khinzir
      sesekali mereka akan hadir
      terlepas kandang bau hanyir
      mengikut air turun ke hilir

      1. bEe says:

        Wah, maza melantun penuh maksud tersurat tu :-D

        1. maza says:

          sekadar melantun-lantun wakakakahahahaha…. aje.. hehehhee

          :D
          maza baru je tulis kisah Rahsia terbongkar, Transformers ada kakak!My Profile

  13. puteri says:

    Tehr..

    sudah terbaca belum berita terkini DPB kini perkataan ‘Bersih’ dikeluarkan dari Kamus Dewan, kamus pelajar dan kamus2 yang lain.

    haha…..
    puteri baru je tulis kisah BERSIH kini tiada halanganMy Profile

    1. tehr says:

      laman dbp tak dapat dilayari seperti biasa
      sedih juga kerana saya selalu ke sana cari panduan

  14. padin says:

    hmm masa mula2 pindah perak dulu kawasan hutan tebal
    mmg banyak binatang liar termasuk babi..

    erkk napa kat smix pon ade terlepas tu keh3

    1. tehr says:

      aku tak tahu siapa yang lepaskan
      memang kacau juga tu

  15. dnoBiz says:

    panjang cerita rupanya bab babi ni heheheh
    nasib baik babi tak pandai blog waiking kalau tak memang penat menyamak la jawabnya
    dnoBiz baru je tulis kisah Andainya Terjadi – Maafkan kami ya RasulullahMy Profile

    1. yas says:

      Jenuh nak menyamak kat s/mix tu…hehehe

    2. tehr says:

      tu la pasal, dno
      nasib juga tak perlu disamak
      huhu

      1. bEe says:

        hahahaha!!!!!
        Nak menyamak tu bukan senang..

        **Membayangkan babi sedang BW :lol:

  16. yas says:

    Ade jugak orang yg cam tu…pelik sungguh arrr
    Hasad dengki la tu…..
    yas baru je tulis kisah Jom Follow Aku….Isu Asteruk, PPIM bersuara!!My Profile

    1. tehr says:

      tak tau la, yas
      tersilap taip agaknya
      ntah…

  17. zulkbo says:

    salam..
    adehh..BABI man la pulak singgah
    kotak shout tu ye…?sakit hati ke dia?
    zulkbo baru je tulis kisah Asam Garam Blogger : Dalam Gelisah Ada TawaMy Profile

    1. tehr says:

      salam kembali
      tak tau apa sebabnya, bro
      sepatutnya dia komen dan berikan pendapat dia
      boleh kita tahu dengan jelas

  18. zulkbo says:

    saya paling takut ada orang sakit
    hati dengan saya..harapan tiadalah
    yang sebegitu..tak puas hati dengan saya
    face to face kita bincang..
    :(
    zulkbo baru je tulis kisah Asam Garam Blogger : Dalam Gelisah Ada TawaMy Profile

    1. tehr says:

      yups
      boleh bincang elok2 untuk selesaikan apa yang kusut

  19. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    cara atasi masalah aircond bateri dan enjin kereta

    uihhhh aku pun selalu dapat cam tu… buat tak tau ajer lahhh
    Menikam dengan pantun. Menyanggah dengan senyum. Marahnya dengan diam …
    azli.afzainizam baru je tulis kisah Tips-tips periksa kereta untuk perjalanan jauhMy Profile

    1. tehr says:

      marah tu tak ada la sangat, bro
      cuma rasa pelik je

      apa hal sebenarnya…

  20. PCL says:

    Buat pengat bersama dodol,
    Terasa ingin membawa balik,
    Sendiri mau ingat bila disondol,
    Bukan ‘hutan’ namanya jika dibuat bbq golek.

    ehh geli arr…!
    PCL baru je tulis kisah Ikhlas Tapi Jauh…patutkah ?My Profile

    1. tehr says:

      makan pengat sama bubur
      minuman hanya air kosong
      hanya kilat bumi tak hancur
      sekadar berkata suara tong

  21. bEe says:

    Sampai hati ko “baby” kan aku ;) (Lawak Jozan dlm ML)

    hehehehe….

    1. tehr says:

      tu la pasal
      nasib juga tak berapa nak sakit hati :D

  22. ghost writer says:

    itupun masih ada lagi yang belum sedar.

    1. tehr says:

      macam sleep walking juga, kan? :D

  23. yas says:

    semalam ader mamat mane tah dok bw…abis semua blog dikata sampah…member aku si apan “menjerit” gak la kejap…
    Rope2nya blog mamat tu lagi la…5 kali sampah kott…
    hehehe
    yas baru je tulis kisah Jom Follow Aku….Isu Asteruk, PPIM bersuara!!My Profile

    1. tehr says:

      apa hal si mamat tu dok sepah2 sampah merata dunia
      ada silap kat mana tu

  24. Salam admin,

    Tak sangka ye di Malaysia ada sampai 700 ladang menternak babi.Mengapa binatang ini diternak sebegitu banyak sedangkan kita dah tahu kesannya.
    InfoBuahPinggang baru je tulis kisah Kegagalan Buah Pinggang Bagi Kanak-KanakMy Profile

Leave a Reply to sud@is Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun