At Least Look Good

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan Islam

Sejarah manusia telah menunjukkan kepada kita berbagai kejayaan yang telah dicipta. Paling tidak sesiapa yang sedang membaca catatan ini mempunyai sedikit rasa kagum dengan penciptaan komputer dan internet (yang sedang ditatap) ini. Tahu siapa yang menciptanya?

Untuk membuat dan menghasilkan sesuatu yang bagus menuntut dan memerlukan kajian, usaha dan masa yang tidak sedikit sebenarnya. Memerlukan ketekunan, kepandaian dan sikap ingin sentiasa belajar. Orang yang berjaya selalunya tahu apa yang sebenarnya mereka tidak tahu. Mereka selalu ingin tahu.

Sebaliknya orang yang selalu gagal adalah mereka yang hanya tahu apa yang mereka telah tahu dan tidak mahu ambil tahu mengenai apa yang mereka tidak tahu. (?)

Sentiasa mahu menghasilkan sesuatu yang bagus juga penting. Belajar dan terus belajar untuk menghasilkan sesuatu yang lebih baik dari yang telah berjaya dihasilkan. Berpuas hati dengan apa yang telah ada bukanlah satu kejayaan. Tamakkah ini? Bukan tamak bila sesuatu yang dihasilkan memberi faedah kepada diri sendiri, masyarakat dan agama.

Bila akhirnya gagal menghasilkan sesuatu yang bagus, apa salahnya kita menghasilkan sesuatu yang nampaknya bagus!

TehrDemikian kisah 'At Least Look Good' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun