Antara Sempit Dan luas

Malam ni aku tak tulis banyak. Tak ada idea pun nak tulis banyak-banyak. Hanya sekadar kisahkan perihal antara sempit dan luas sahaja. Mungkin juga korang memang dah lama sedia ada pilihan antara keduanya.

Antara sempit dan luas, yang mana sebenarnya kemahuan korang.

Dah pilih?

antara sempit dan luas
pastinya ada perbezaan yang jelas

dalam keadaan sempit
seluruh anggota terasa sakit
doanya bukan sedikit
tak guna juga melaung menjerit

dalam keadaan luas
pandangan pasti tak terbatas
terasa lepas yang bebas
masih juga perlu sentiasa awas

antara luas dan sempit
pasti perbezaannya bukan sedikit

persamaannya juga menarik
manakan boleh dicarik-carik

Kata Ustaz, “Orang yang senang dan bahagia bukan orang yang kaya raya, tetapi orang yang selalu menunggu waktu solat dan sentiasa dapat solat berjemaah di surau atau masjid setiap waktu.”

TehrDemikian kisah 'Antara Sempit Dan luas' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


29 Comments

  1. lama dah tak berjemaah di masjid, harap solat jumaat je la nak berjemaah… hurmmmmmmmmm
    the malay male baru je tulis kisah multipurpose car seatMy Profile

  2. zool says:

    perkongsian baik.. harap diluaskan segala ..
    zool baru je tulis kisah Review Majalah Niaga Edisi 27My Profile

  3. AUC says:

    semoga diperluaskan utk kita semua..
    AUC baru je tulis kisah 20 Negara Internet Paling Laju Di DuniaMy Profile

  4. ajumohit says:

    rajin beribadah insha allah yang sempit jadi luas
    ajumohit baru je tulis kisah Menang saguhati “Blogging Contest “Visit Malaysia 2014″My Profile

  5. amirulfaiz says:

    Dunia itu luas, dan kubur itu sempit,
    Beribadah jangan malas, moga dalam kubur tidak dihimpit
    amirulfaiz baru je tulis kisah Naufal dan sepupunya di Kelantan.My Profile

  6. hafiz says:

    Bila nak senang macam kata ustaz tu huhuhu
    hafiz baru je tulis kisah Top komentator Januari 2014My Profile

  7. Luas nya maksud entri di atas. Otak sempit mcm kawe ni lambat gak tangkap ehhh. Thanks for sharing dan reminder.
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah On Board SSR Train To BeaufortMy Profile

  8. onlajer says:

    senang dan tenang betul orang yang dapat berjemaah lima waktu
    onlajer baru je tulis kisah Apa Yang Aku Dapat Pada Cuti Tahun Baru CinaMy Profile

  9. Juan says:

    Saya setuju yang bab solat tuh
    Juan baru je tulis kisah Apa Itu SEO Di Dalam Dunia BloggingMy Profile

  10. cikgu naman says:

    ingat masa lapang sebelum sempit ;)
    cikgu naman baru je tulis kisah Hari Terakhir Pencalonan #MSMW2014My Profile

  11. titan says:

    jadi, ingatlah waktu sihat sebelum datangnya sakit..
    titan baru je tulis kisah 7 Sebab mengapa korang harus datang SBB2014My Profile

  12. akubiomed says:

    Peringat untuk diri sendiri dan kita semua.

  13. dja@sishaza says:

    Ya cikgu ukuran bahagia bukan pada banyaknya harta tapi pada ketenangan jiwa dan keluhuran hati
    dja@sishaza baru je tulis kisah KENALI BAHAN ASAS MEMBUAT PAUMy Profile

  14. fyna says:

    peringatan untuk diri kita bersama-sama.
    fyna baru je tulis kisah By: fynaMy Profile

  15. suri says:

    dapat surau masjid bagus. tapi kalau di rumah molek juga bersama anak isteri dan suami ya cikgu ;)
    suri baru je tulis kisah Apa Itu Ovarian Cyst Dan Follicular CystMy Profile

  16. Bro Zulkbo says:

    Syukur sapa yang berkelapangan begitu..
    tak tahu kenapa pekerjaan saya mmg membataskan semua itu..tapi ttp cuba sehabis baik yang termampu
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Tahun 2014 Tarikh Hari Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan AwamMy Profile

  17. Bro Zulkbo says:

    nak tanya Bro..
    Front page blog Bro memang sengaja Bro “Page Indexable”?
    Antara punca blog ni drop ke Page Rank 1 (telahan saya sahaja)
    Blog yang unik sebegini sepatutnya mendapat PR yang lebih baik dari itu..cuba Bro semak dengan mereka yang arif ttg blog WordPress
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Cara Bergambar Mengisi Borang BR1M 2014 Pemohon Baru Dan Kemaskini Bank AkaunMy Profile

  18. Jamian Sarif says:

    perkongsian yang sangat menarik.Rasanya semenjak kebelakangan ni amat jarang kaki saya untuk jejak kat surau atau masjid untuk solat fardhu .kecuali solat jumaat jer yg ok…in shaa allah lepas ni akan di ubah.terima kasih atas perkongsian yang sangat-sangat saya hargai.
    Jamian Sarif baru je tulis kisah Makan Ketam di Crab Factory.My Profile

  19. zik says:

    betul kata ustaz tuh… mensibukkan diri sendiri jer nih…bila fikir2 memang dah banyak buat perkara duniawi
    zik baru je tulis kisah Video trailer Transformers 2014: Age of Extinction (Edisi Dinasour !!)My Profile

  20. kakiblog says:

    diharapkan luas rezeki selepas ini..
    kakiblog baru je tulis kisah Kursus Latihan Pengendali Makanan Sarawak TerbaikMy Profile

  21. Saya setuju yang bab solat tuh.. :)
    sbotjumpstart baru je tulis kisah Quick Start Your Online Business With Drop-ShippingMy Profile

  22. Akuro San says:

    masa kat IPT dulu rajin solat berjemaah… sejak habis zaman belajar, dah lama juga tak solat berjemaah di surau..
    Akuro San baru je tulis kisah Cantik Berhijab Dengan Fesyen Terkini Shawl Dari Hijabterkini.comMy Profile

  23. Hafizul says:

    Emm insyaAllah…Segala yang sempit tu akan diperluaskan..setuju bro..harta dunia ni bukan penjamin kepada kebahagiaan…
    Hafizul baru je tulis kisah Menarik di Sepetang Bersama Blogger dan Yeo’s 2014My Profile

  24. Mohd Shubhi says:

    Mohon diluaskan rezki janganlah disempitkan rezki…!
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Kembali kepada asas jika pening dengan perniagaanMy Profile

  25. guliroket says:

    fuhh..sempit sana sini dibuatnya..
    guliroket baru je tulis kisah Satu gol Sarawak dah cukup meranapkan impian Selangor.My Profile

  26. suri says:

    sempit fikiran ok lagi sekarang sempit sangat waktu nak uruskan kerja tangan, blog dan anak uh..
    suri baru je tulis kisah Cara Pikat Suami Dalam Masa Lima MinitMy Profile

  27. Syasyasolero says:

    dalam maksud nya tajuk diatas tu…
    Syasyasolero baru je tulis kisah ‘Saya tahu hukum dedah aurat, tapi…’ – Sharifah SakinahMy Profile

  28. Lyn™ says:

    Luaskan fikiran dan luaskan ibadah.
    Lyn™ baru je tulis kisah Kajang, Kejang,Kejung.My Profile

  29. Azlan Vai says:

    Fulamak.. Ada sedara dengan A Samad Said kan abg ni..

    Bagusnya dapat berpesan-pesan melalui puisi
    Azlan Vai baru je tulis kisah Gayakannya mengikut umur anda: 20anMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun