Antara Kelebihan WordPress

Bagaimana meletakkan klip YouTube dalam entri blog? Bagi aku, kebiasaannya aku akan menyalin kod yang diberikan selepas menekan butang ‘Share’ dan ‘Embed’ pada paparan klip yang dikehendaki. Aku percaya ramai di antara kita juga berbuat demikian bila mahu meletakkan klip dari YouTube dalam entri blog.

embed youtubeHari ini aku mahu kongsikan apa yang aku baru dapat [mungkin orang lain dah lama tahu] melalui percubaan gatal tangan aku sendiri. Dengan hanya menyalin URL sahaja dan meletakkan di dalam entri, klip YouTube juga dapat dipaparkan.

url klip youtubeInilah antara kelebihan WordPress kerana aku gagal untuk meletakkan klip dari YouTube di blog blogspot lama aku dengan cara yang sama. Nampak gaya untuk blogspot, terpaksalah klik butang ‘Share’ dan ‘Embed’ iaitu guna cara biasa untuk meletakkan klip YouTube.

klip youtube wpDi bawah adalah contoh klip YouTube yang aku pilih dan letakkan dengan cara menyalin URL sahaja. Pastikan anda klik tab HTML bukan tab Visual. Selamat mencuba.

TehrDemikian kisah 'Antara Kelebihan WordPress' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


43 Comments

  1. Cik Siti says:

    ye ke… cik Siti tak tahu lak. cik Siti biasa embed je
    Cik Siti baru je tulis kisah mee hoon goreng sicilikMy Profile

      1. tehramuan says:

        tetiba teringat lagu ‘kita serupa’ :D

  2. Slik says:

    Wah tip bagus nih. Mesti cuba pasni.
    Slik baru je tulis kisah Aggregate theme by ElegantThemesMy Profile

    1. tehramuan says:

      jangan tak cuba
      sebolehnya kita mahu yang mudah2 saja
      hehe

    1. tehramuan says:

      sama la, bro
      orang lain dah lama tahu

  3. Bro Zulkbo says:

    Salam..
    memang canggih kedengarannya
    apakan daya bila dah biasa Blogspot
    nih masih kekalkan asal free..la la la
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah 3 Entri Paling Banyak Like FacebookMy Profile

    1. tehramuan says:

      salam kembali
      guna blogspot juga taklah susah mana
      hanya salin kodnya je

  4. Terima kasih di atas perkongsian yang berguna ini.
    Shasha Mohamed baru je tulis kisah 9 Jenis Makanan Yang Merbahaya Pada Kucing & PencegahannyaMy Profile

    1. tehramuan says:

      sama2

  5. azura says:

    Jujur, saya dah lama tahula cikgu just ambil url sahaja, kalau dekat blogspot tu maybe banyak step sikitla
    azura baru je tulis kisah Ebook 37 teknik luar biasa hapuskan masalah kekeringan ideaMy Profile

    1. tehramuan says:

      saya ni baru beberapa kali je letak klip dari youtube
      tetiba seronok dengan cara baru yang mudah ni

  6. Hafizul says:

    sy biasa pakai copy embed jer..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Giveaway Hatiputera.comMy Profile

    1. tehramuan says:

      kebiasaannya memang begitu la, bro

  7. hafizmd says:

    Nampaknye, ambe pun baru tau pagi ni…hehe

    Terima kasih cikgu =)
    hafizmd baru je tulis kisah Aktiviti Masa ‘Bujang’…My Profile

    1. tehramuan says:

      sama la kita :D

    2. Hafizul says:

      Hahaha..ingtkan dah tahu dah…
      Hafizul baru je tulis kisah Tip Semasa Di Tinggalkan Oleh IsteriMy Profile

  8. Amirez says:

    kalau tak silap sejak WP 3.1 dah boleh letak url Youtube saja dalam blog WP asalkan tick pada setting :) tau pasal ni pun sebab tak sengaja tertinggal url Youtube masa taip entri, tengok2 keluar video
    Amirez baru je tulis kisah 5 Cara Jump Start Bateri Kereta Yang BetulMy Profile

    1. tehramuan says:

      nampaknya aku dah letak tick la tu
      tak perasan pulak

  9. beckhr00y says:

    aku baru tahu ni sbb tak pernah letak video dlm blog
    beckhr00y baru je tulis kisah Cara Letak Iklan Di Tengah Header (Centerkan Iklan Header)My Profile

    1. tehramuan says:

      boleh juga cuba letak sesekali, bro
      hehe

  10. wmhafiz says:

    Tips yang mudah tapi amat bermanfaat. Kadang2 benda yang mudah nie, pengguna WordPress yang dah season pun tak tau sebab belum fully explore sepenuhnya. :-)
    wmhafiz baru je tulis kisah Beli Web Hosting Dengan Diskaun 40% di Fivio Hosting Sempena Hari Raya HajiMy Profile

    1. tehramuan says:

      wp sentiasa ada update
      jadi selamanya tak akan habis nak belajar, bro

  11. donnyien says:

    baru tau juga bro,,thanks
    donnyien baru je tulis kisah Tanda terkena saka dan rawatannyaMy Profile

    1. tehramuan says:

      orang lain dah lama tahu
      geng kita ni je yang baru tahu
      tak apa, bro
      akhirnya kita tahu juga, kan?

  12. shraqs says:

    Saya lebih suka guna embed sebab nak edit code diorang.. :)
    shraqs baru je tulis kisah Cara – Cara Root Galaxy Note IIMy Profile

    1. tehramuan says:

      yups, itu la yang terbaik
      dapat edit kod ikut kesesuaian kita

  13. amirulfaiz says:

    Wah penemuan yang bagus dekali dikongsi bersama.
    amirulfaiz baru je tulis kisah Usah tergesa naiktaraf K2 2.6My Profile

    1. tehramuan says:

      secara tak sengaja aku jumpa
      rupanya dah lama juga kemudahan ni ada dalam wp

  14. titan says:

    aku dah copy dari embed tu..mesti edit sikit saiz dia. kalau tak..besar gedabak kat blog aku..
    titan baru je tulis kisah Apa kes lu benci sangat tengok Malaysia main??My Profile

    1. tehramuan says:

      blog aku ni tak ruang posting tak berapa besar
      memang sesuai guna cara ringkas ni

  15. akubiomed says:

    Selalu guna embedded sahaja. Boleh dicuba nanti.
    akubiomed baru je tulis kisah Hot Chicks or Hot Bikes?My Profile

    1. tehramuan says:

      boleh dicuba, bro
      tapi kalau nak edit saiz, terpaksala guna cara lama

  16. kalo copy dari featured senang gak ker?..kene try la..hehe
    Jebeng Otai™ baru je tulis kisah Suunto Elementum : Evolusi Jam TanganMy Profile

    1. tehramuan says:

      copy dari featured macam mana tu, bro?
      aku belum cuba lagi

  17. kakyon says:

    akk guna embed jer..
    kakyon baru je tulis kisah Impian yg maximum..My Profile

    1. tehramuan says:

      memang begitu kebiasaannya
      lagi pun masih belum dapat guna cara ni untuk blogspot

  18. samdaddycool says:

    Bagus.. ada cara singkat rupanya.
    samdaddycool baru je tulis kisah Video Podium pertama ZULFAHMI KHAIRUDDIN moto3My Profile

  19. Naziman says:

    Tak pernah cuba lagi ni, sebab jarang letak youtube kat post. hehe
    Naziman baru je tulis kisah Lagu 60an Pop Yeh Yeh terbaik Koleksi sayaMy Profile

  20. Khidhir says:

    wpdah semakin mudah
    Khidhir baru je tulis kisah Tutorial Pindah DomainMy Profile

  21. Kaio says:

    laaa.. youtube pun boleh juga rupanya salin URL sahaja keluar video.
    aku ingat ke youtube je. hihihi! :D

    bagus entri hang kali ni!

    jemput la singgah ye. :)
    Kaio baru je tulis kisah CTRE – Hak Dan Kesedaran Pemandu Pelancong MalaysiaMy Profile

  22. budak felda says:

    saya guna IFRAME Embed For YouTube jerr
    budak felda baru je tulis kisah Penjenamaan Semula Tahun Baru 2013 : Niche BlogMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun