cahayacinta brohantu apacerita
tak kenal maka tak cinta Cik Siti akubiomed coretananuar

tehramuan

Amaran Tsunami Banda Aceh

amaran tsunami

Gempa bumi berlaku di Aceh sekitar jam 4 petang tadi dengan kekuatan 8.9 skala richter. Amaran tsunami turut dikeluarkan kepada negara sekitar. Mungkin sekali akan melibatkan seluruh pantai di Lautan Hindi seperti sebahagian pantai barat semenanjung Malaysia, Thailand dan Selatan India. Sehingga kini tiada sebarang kehilangan nyawa dilaporkan.

Kerajaan Malaysia mengeluarkan amaran tsunami kepada negeri Kedah khususnya Langkawi, Pulau Pinang dan Perak. Penduduk diminta berjaga-jaga kalau-kalau berlaku bencana tsunami seperti dahulu. Harap-harap tiada tsunami berlaku. Tsunami tahun 2004 dahulu juga melibatkan negara kita Malaysia.

Wahai Tuhan selamatkan kami
Dari sebarang bencana tsunami
Amaran dari-Mu kiranya terjadi
Tiada upaya kami menghadapi

TehrDemikian kisah 'Amaran Tsunami Banda Aceh' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Sebarang teguran dan cadangan boleh ditinggalkan pada ruangan komen dibawah.



45 Comments

  1. rahman says:

    bumi bergoncang bagai amaran
    manusia alpa dlm kelalaian
    sungguh besar kuasa mu tuhan
    tiada terdaya kami menahan
    rahman baru je tulis kisah Hidu gam perlu di ambil tindakanMy Profile

    1. tehr says:

      kalau ombak melanda lagi
      siapa tahu mungkin terjadi
      banyak nyawa diambil pergi
      tinggalkan duka di dalam hati

  2. mie says:

    kalau takut dilanda ombak…
    jangan berumah di tepi pantai…

    tapi tsunami bukannya kita yang rancang..
    harap berjaga-jaga…
    xdapat rasa gegaran tadi, sebab tengah merempit..
    eheheee
    mie baru je tulis kisah Yokohama Cosmo World Hiburan Simple Di JepunMy Profile

    1. tehr says:

      Aku pun tak rasa
      Aku sedang tidur kot
      hehe

  3. akubiomed says:

    Masalah utama untuk mendapatkan maklumat sahih. Saya hanya bergantung kepada Unicef Malaysia fan page beri maklumat sahih.

    Laman Jabatan Meteorologi Malaysia tidak boleh diakses.
    akubiomed baru je tulis kisah Wordless Wednesday – #Apa yang penting kerjasamaMy Profile

    1. tehr says:

      Aku sempat mendengar berita tv tadi
      Syukur semua amaran dah ditarik balik

  4. donnyien says:

    waa post tsunami juga, semoga semuanya selamat.amen
    donnyien baru je tulis kisah Wordless Wednesday – # TsunamiMy Profile

    1. tehr says:

      Amaran dah ditarik balik
      Nampaknya dah selamat la setakat ini

      1. suri says:

        semoga semuanya akan berada dlm keadaan terkawal.amin

  5. azura says:

    Banda Acheh bergegar lagi
    Gempa bumi mungkin tsunami
    Negara jiran turut merasai
    Suka duka di dalam hati

    Amaran tsunami dah di tarik balik tadi

    1. tehr says:

      Ada gempa ada tsunami
      Ada malang ada tragedi
      Mujur juga bala tak jadi
      Syukur kita kepada Illahi

  6. azura says:

    Banda Acheh bergegar lagi
    Gempa bumi mungkin tsunami
    Negara jiran turut merasai
    Suka duka di dalam hati

    Amaran tsunami dah di tarik balik tadi

  7. yas says:

    Hari ni mungkin sejarah baru…3 kali gegaran dicatatkan disana…semoga Allah melindungi semua rakyat Acheh…
    yas baru je tulis kisah GEMPA BUMI SUSULAN DI BANDA ACHEH – 6.1 SR,Ombak 6 meter!!My Profile

    1. tehr says:

      Kesan gempa pasti ada
      Hanya tsunami je yang tidak berlaku
      Moga mereka bersabar

      1. azura says:

        dengarnya jambatan Pulau Pinang retak…tapi info tak sahih
        azura baru je tulis kisah Tanda kita dah bersedia kahwinMy Profile

  8. maza says:

    patik yg tinggal di KL ini memang amat terasa gegaran itu..
    harap2 semuanya selamat2 belaka..

    ameeennnnn
    maza baru je tulis kisah Wordless Wednesday: Daulat Tuanku! Ayam Satu!My Profile

    1. tehr says:

      Amin
      Moga selamat semuanya

      1. suri says:

        kata pulau pinang terasa gak huhu… suri degar2 malalaui berita dan radio sahaja..

  9. Amirez says:

    kiamat juga dikatakan akan berlaku melalui gempa bumi…

    1. tehr says:

      Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui

  10. Norizwan says:

    tapi dengar amaran tsunamai ini ditarik balik…tak der apa berlaku benarkah?
    Norizwan baru je tulis kisah College the Valleyfield tempat belajar paling indah di duniaMy Profile

    1. tehr says:

      Memang dah ditarik balik, bro
      Mujur dan syukur

  11. b3njy says:

    Mak dato … kuatnya gegaran tu …. harap2 ia gempa bumi biasa je … tak nak lagi ada korban … isk..isk..isk..
    b3njy baru je tulis kisah PIALA THOMAS 2012 – PELUANG SKUAD BADMINTON MALAYSIAMy Profile

    1. tehr says:

      Kita tak terasa sangat kesannya, bro
      Mereka di sana pasti ada kesulitan akibat gempa tu

  12. kulanz says:

    Masa kejadian tadi aku tengah terlelap atas katil hospital selepas penat melayan anak.. tapi rasanya memang tak sampai gegaran di tempat kami..
    kulanz baru je tulis kisah Gempa Bumi dan Amaran Tsunami Laut SumatraMy Profile

    1. tehr says:

      Sabah memang sangat jauh
      Mujur dan syukur

      Harap anak bro kulanz semakin sembuh

  13. Jamal Ali says:

    Di sini pun terasa pening dek gegaran yang tak disangka.

    Alhamdulillah. Walaubagaimanapun, tiada kecelakaan yang besar berlaku.

    Moga perkara yang sama berlaku kepada saudara-saudara kita nun di sana (malah di merata dunia). Moga Allah melindungi mereka. InsyaAllah.
    Jamal Ali baru je tulis kisah Rindu IbuMy Profile

    1. tehr says:

      Insya-Allah semuanya selamat
      Moga mereka yang dilanda gempa dapat bersabar dengan takdir-Nya

  14. Bro Zulkbo says:

    salam..
    alhamdulillah..tenang seketika :)
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Gambar Sekitar Gempa Aceh 11 April 2012 Dan Amaran Tsunami Ditarik BalikMy Profile

    1. tehr says:

      Salam kembali
      Syukur kepada Allah Yang Maha Pencipta

  15. Melatiqistyna says:

    Alhamdulillah … Tenang kembali, Mg xde la lepas ni…
    Melatiqistyna baru je tulis kisah Tsunami Travel Times & Initial Tsunami Wave Prediction Arrival Times Issued By Pacific Tsunami Warning CentreMy Profile

  16. Floyd says:

    The warning has been revoked and thankfully no untoward incidences happened.
    Floyd baru je tulis kisah Kedah Sultan Installed as KingMy Profile

  17. zool says:

    Setakat ni amaran Tsunami dah ditarik balik…
    harap tiada susulan
    zool baru je tulis kisah Ranking FIFA Pasukan bolasepak Malaysia 156 – 11 April 2012My Profile

  18. suri says:

    bumi dan plat bergabung nilah salah satunya kehendak bumi keperluan alam

  19. dinar says:

    Syukur. w’pun gempa 8.9, tak menjadi fenomena…Berkat doa semua..teringat doa Ustaz Don mlm td, mohon ALLAH memelihara saudara kita semua..
    dinar baru je tulis kisah Berapa rendah harga emas akan turun?My Profile

  20. akak says:

    Agak mendebarkan debaran semalam
    akak baru je tulis kisah Pasar Sa Pa VietnamMy Profile

  21. budakserius says:

    Alhamdulillah ,amaran tsunami ditrik blik.
    budakserius baru je tulis kisah 9 Makanan Untuk Rambut SihatMy Profile

  22. Kawe msh musykil dgn tsunami ni disebabkan oleh gempa bumi. Still rasa ada teori lain like experimen oleh kuasa2 besar.
    Gegaran kali ini pada 8.6 skala rikter. Hampir dgn gegaran tahun 2004 (9.1 S.R). Yet, impactnya jauh tak sama.
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Satu Murid Satu SukanMy Profile

  23. ghost writer says:

    nih lah yang sepatutnya. peristiwa lama dijadikan pengajaran. amaran dikeluarkan lebih awal sebelum ianya terjadi. dapatlah setiap org persiapkan diri.

  24. chii says:

    Alhamdulillah amaran tersebut da d tarik blk.tp langkah keselamatan kena tetap ada juga
    chii baru je tulis kisah Pengurusan Masa Yang CekapMy Profile

  25. hafizmd says:

    Amaran Allah buat kita manusia
    Jangan lalai jangan leka
    Bila-bila kenalah bersedia
    Ajal maut tak kira masa
    hafizmd baru je tulis kisah Cerita Motivasi Blogger Sepenuh Masa!My Profile

  26. perlu penyebaran maklumat yg lebih cekap..jgn panik dan tenang ketika mengosongkan bangunan..

  27. fiezaradzi says:

    hingga hari ni tak de tsunami berlaku. harap2 semuanya selamat.. besar jugak gegarannya kan?
    fiezaradzi baru je tulis kisah Terkini: Gempa Bumi di AchehMy Profile

  28. titan says:

    pehh, sana-sini bergegar ye..
    titan baru je tulis kisah Bukan aku tak suka kena kiss..My Profile

  29. simpan air dalam bejana
    buat masak sebulan purnama
    Mohon doa dilindung bencana
    musibah datang banyak merana

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    pasang roof rack carrier atas kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge