Amanat

amanat Ar 1. pesanan, wasiat, nasihat: itulah ~ orang tuanya kepadanya; penentuan itu diterima oleh orang-orang Islam sbg suatu ~ Khalifah yg wajib ditaati; 2. amanah; beramanat menyampaikan (memberikan, meninggalkan) pesan, berpesan; mengamanatkan memberikan amanat kpd, menyampaikan pesanan, menasihati: Per­dana Menteri ~ rakyat supaya bertekun menghadapi segala kesulitan. Kamus Dewan Edisi Empat

Pokok jambu di tepi jalan,
Rimbun redup berbuah lebat;
Carilah ilmu buat panduan,
Bekalan hidup dunia akhirat. 

TehrDemikian kisah 'Amanat' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


12 Comments

  1. Joe says:

    Knowledge is POWER!
    Andai ilmu itu dipersia-siakan, maka tiadalah gunanya.
    Joe baru je tulis kisah Cubaan Untuk Buat Duit Dengan FiverrMy Profile

  2. Bro Zulkbo says:

    salam..
    ermm..macam-macam amanat ada yang baik,buruk
    dan dipolitikkan..saya suka dengan amanat ayah saya
    1-solat jangan tinggal terus, sibuk pun cuba buat
    2-jahat-jahat anak jantan jangan hisap dadah, mencuri
    Bro Zulkbo baru je tulis kisah Permohonan Kemasukan Ke IPTA/Politeknik/ILKA Sesi 2013-2014My Profile

  3. mie says:

    fuh!!
    amanat yang harus ditunaikan…
    hehehehee
    mie baru je tulis kisah Melaka Wonderland Theme Park & ResortMy Profile

  4. yas says:

    Ilmu ada dimana-mana
    Belajar sampai hari kiamat
    Tinggi mana jangan dilupa
    Anak juga satu AMANAT
    yas baru je tulis kisah Daftar Bantuan Rakyat 1Malaysia[BR1M] 2.0 DiLanjutMy Profile

  5. Cikgu Hairul says:

    Pisang emas dibuat pengat,
    Manis sudah tanpa gula,
    Amanat bukan sebarang amanat,
    Bisa goyang takhta mereka.
    Cikgu Hairul baru je tulis kisah Sukarnya Mengembalikan KepercayaanMy Profile

  6. fiezaradzi says:

    saya perlu memberi amanat kepada diri sendiri untuk selalu ke blog ini.. hehe
    fiezaradzi baru je tulis kisah Hari Pertama, Sekolah PertamaMy Profile

  7. padin says:

    Kalau dalam MARA, mmg sentiasa ingat Amanah Rakyat..
    awal tahun bos dah bagi amanat dah, :D
    padin baru je tulis kisah Nostalgia : Koleksi PermainanMy Profile

  8. akubiomed says:

    Antara amanat dan wasiat mana lebih berat?

    1. onlajer says:

      amanat kot kerna itu amanah dari seseorang , habis tu wasiat bukan amanah orang , adoi apa pandangan kau Tehr
      onlajer baru je tulis kisah 10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

      1. tehramuan says:

        pandangan aku
        wasiat terikat dengan undang2 sesebuah negara dan boleh dibawa ke mahkamah
        amanat pula belum tentu terikat dengan undang2 negara

        [mungkin juga pandangan aku salah]
        apa kata rakan lain?

  9. Hafizul says:

    Emm terima kasih berkongsi maksud amanat ni..hehe
    Hafizul baru je tulis kisah Wordless Wednesday #40 – Meja Study Untuk IsteriMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun