Alat Tulis

Saya masih juga terfikir-fikir, adakah stylus pen yang digunakan bersama sesetengah gajet sekarang boleh dimasukkan dalam katagori alatulis. Dengan menggunakan alat ini, kita juga masih dapat menulis, melukis malah mewarna di gajet berkenaan. Bukankah itu juga sama seperti menggunakan pena dan kertas?

alat tulis alat yg diperlukan utk menulis, mis pensel, pen, kertas, dakwat, dsb; Kamus Dewan Edisi Empat
pena (péna) sj alat tulis yg mempunyai mata yg runcing dan menggunakan dakwat, pen; ~ mata bulat sj pena yg matanya merupakan biji logam yg kecil; buah ~ karangan, tulisan; makan ~ Id, bp mencari rezeki (wang) dgn mengarang; mata ~ bahagian hujung pena yg runcing (utk menulis). Kamus Dewan Edisi Empat

lenguh meriba papan batualat tulis
duduk tegak di bangku kayu
dalam ditenung wajah cikgu
hanya nak tulis angka satu

hilang satu tidak menangis
pensil patah dakwat habis
bekasnya dipenuhi alat tulis
manalah hati boleh terguris

Bezanya anak-anak sekarang berbanding dengan anak-anak dahulu yang hanya membawa papan batu ke sekolah. Berbagai jenis alat tulis dibeli dan dikumpulkan [?] Sebahagiannya ada yang hanya digunakan sekali dua sahaja, malah ada yang belum pernah digunakan. Manakan tidak, berbagai jenama tersedia dan dijual di merata tempat termasuk di kedai sekolah.

Pernah guna jenama Paper Mate? Nampak semakin banyak pilihan yang disediakan oleh jenama ini. Makin cantik dan makin pemurah. Eh, kenapa pula pemurah? Sebenarnya Paper Mate dan Nuffnang telah memberikan Buffered Earnings [BE] kepada blog tehramuan ini. :D

TehrDemikian kisah 'Alat Tulis' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


19 Comments

  1. Cik Siti says:

    Cik Siti standby alat tulis untuk anak berkoyan-koyan…. bukan apa, kalau tengah malam tak dok tanya pensel tak delah garu kepala… takut kesiankan dia esok sekolah kena pinjam kawan
    Cik Siti baru je tulis kisah Cakap Tak Serupa BikinMy Profile

    1. tehr says:

      hehe
      memang macam tu la, cik siti
      sama juga dengan isteri saya sediakan alat tulis bermacam ragam untuk anak

  2. ghost writer says:

    tak lama lagi budak2 sekolah tak perlukan pen ink atau kertas.dunia maju terlalu pantas..bakal digantikan dengan Ipad jer lepas nih..
    ghost writer baru je tulis kisah perantara yang hilang misinyaMy Profile

    1. tehr says:

      nampaknya banyak lagi yang kerajaan kena sekat kalau kat sekolah guna ipad, ghost :D

      1. Cik Siti says:

        betul tu… silap hari bulan cikgu ajar kat depan dia main game kat belakang… kalau ada wifi dok terjah internet lak
        Cik Siti baru je tulis kisah Cakap Tak Serupa BikinMy Profile

        1. Mus says:

          betul tu berFB jer..
          Mus baru je tulis kisah Gelagat Pengunjung Di Pekan TuaranMy Profile

  3. Tahniah kepada Tehr kerana dapat BE.
    Saya memang pengguna papermate. ;)
    Sabahan Bloggers Club baru je tulis kisah Lulzsec emails and passwords leaksMy Profile

    1. tehr says:

      terima kasih banyak2 kepada nuffnang dan paper mate :)

  4. akubiomed says:

    Pengunaan Pen Stylus sudah berkurangan kerana kebanyakkan telah mengunakan touch screen. Macam stesen minyak monitor pam minyak pun guna touch screen
    akubiomed baru je tulis kisah CONTEST Gempak DLSL 2011My Profile

    1. tehr says:

      betul tu bro
      memang lebih selesa berbanding stylus pen

  5. zulkbo says:

    salam..
    tahniah..rezeki tu
    lepas ni bnayak pensil
    dan pen boleh beli tu
    :)
    zulkbo baru je tulis kisah Gambar Karikatur Utusan 2011 – Tiada Bezanya Dengan Akhbar Denmark 2008My Profile

  6. Khidhir says:

    patut pun puji paper mate semacam je.. dapat BE rupanya.. hehe
    Khidhir baru je tulis kisah Pesta Hack Website Anjuran SKMMMy Profile

    1. Mus says:

      kena puji.. tanda menghargai..
      Mus baru je tulis kisah Kisah Kampung Yang Dahulunya HilangMy Profile

  7. Oh….patutlah bro katakan yang papermate prmurah.Rupanya dapat durian runtuh ye.Tahniah
    InfoBuahPinggang baru je tulis kisah No Posts Were Found!My Profile

  8. Mus says:

    saya juga pengguna papermate..
    Mus baru je tulis kisah Tugu Peringatan Pahlawan Murut AntanomMy Profile

  9. Hisyam says:

    Tahniah dapat BE, moga2 terus berkekalan. Nanti boleh la buat jualan pen paper mate.
    Hisyam baru je tulis kisah 5 Tanda Blog Anda Memberikan TekananMy Profile

  10. uiks.. dapat BE pon berkias-kias… :wink:
    apa-apa pon.. tahniah bro
    Dulu Lain Sekarang Lain baru je tulis kisah Gempak DLSL 2011 Update 2My Profile

  11. titan says:

    hehe..nak cerita pasal be rupanya. tahniah..dahdapat banyak BE nampaknya..hehe..
    titan baru je tulis kisah Edisi Siasat – Buat duit dengan ClicksorMy Profile

  12. bEe says:

    Wah cikgu teh……
    Setiap hari cikgu mmg akan memegang alatulis utk menulis kan! Hehehe mcm bEe cuma pegang pen & kertas aje. Selebihnya byk menaip jek. Dah kata budak pejabat…. huhuhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun