Adegan Yang Seronok Dilihat Hujung Tahun

naik kelas

Pergi Tanjung dengan bas,
Di hujung tahun naik kelas.

Turunkan Lebai dekat Pekan.
Siapa pandai ke kelas depan.

Bas terbabas masuk longkang,
Siapa malas ke kelas belakang.

:D

TehrDemikian kisah 'Adegan Yang Seronok Dilihat Hujung Tahun' untuk tatapan pembaca kali ini. Teruskan membaca kisah-kisah berkaitan yang lain. Penggemar pantun boleh dapatkan pantun @tehramuan di twitter.


28 Comments

  1. onlajer says:

    situasi yang pernah saya lihat pada waktu yang lalu
    onlajer baru je tulis kisah Cubalah Buat Duit Dengan JobdirumahMy Profile

    1. TehR says:

      kisah hujung tahun
      biasa dan sama selamanya

  2. sensasi2020 says:

    Minum air dengan gelas,
    Gelasnya hanyalah kaca,
    Tahun depan naik kelas,
    Dapat kelas nombor ketiga.

    Pergi sekolah dengan bas,
    Pulang pula dengan kereta,
    Tahun depan jangan malas,
    Pelajar cemerlang cikgu bangga.
    sensasi2020 baru je tulis kisah Wordless Wednesday #25 – ECER (Wilayah Ekonomi Pantai Timur)My Profile

    1. TehR says:

      Bunyi enjin kereta lori,
      Satu terbabas tepi hutan;
      Siapa rajin dapat puji,
      Siapa malas dapat rotan.

  3. dulu saya kalo streaming class pun maseh duduk kelas yg sama tahun-tahun…

    mgkin saya tak pandai dan tak bodoh kot…

    hekhek.
    Rapunzeel Cikilolo baru je tulis kisah tengok-tengok : banglo empat bilikMy Profile

  4. UmmiKami says:

    Pelam harum suami membeli,
    Membeli pulut terasa belengas;
    Assalamu’alaikum Ummi kembali,
    Kembali meraut masa terlepas…^^
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Teristimewa Dia Yang Ku Sayang… ^^My Profile

  5. UmmiKami says:

    Galah buah gantung di pohon,
    Tua ciku jatuh sedahan ;
    Sekolah sudah di hujung tahun,
    Semua buku disuruh simpan.
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Teristimewa Dia Yang Ku Sayang… ^^My Profile

  6. UmmiKami says:

    Rasa kelat lecur delima,
    Sanggup telan tapi terluah;
    Periksa dapat nombor pertama,
    Cukup bulan beli hadiah… :D
    UmmiKami baru je tulis kisah Pantun Teristimewa Dia Yang Ku Sayang… ^^My Profile

  7. Zaman saya bersekolah dulu, kedudukan kelas saya turun naik. Ada masa duduk di kelas tercorot, ada masa naik ke kelas teratas. Rezeki saya sewaktu di kelas tercorot dahulu, cikgu-cikgu yang mengajar adalah cikgu yang tabah. Diajarnya saya sampai faham.
    Anak Askar Pencen baru je tulis kisah Warning! Penculik Kanak-Kanak di Klinik KesihatanMy Profile

  8. papa mifz says:

    den rasanya tak pernah dapat no 1 dapat kelas dulu…huhu
    papa mifz baru je tulis kisah Papa Jom TidurMy Profile

  9. dah alama aku tinggalkan zaman ini
    blogger lelaki baru je tulis kisah Wordless Wednesday #6 : Si Gembala KerbauMy Profile

  10. pahan says:

    hehe. dah majlis penyampaian hadiah ke bro?
    pahan baru je tulis kisah Apa yang kau perlu tahu tentang ruang kerja bloggerMy Profile

  11. titan says:

    haha..part paling best dan tak best sebenarnya nih.
    titan baru je tulis kisah Komisen pertama dari Ashadee.comMy Profile

  12. hafiz says:

    Ini markah anak murid bro ke
    hafiz baru je tulis kisah Wordless Wednesday 32 : Merah biru dihatikuMy Profile

  13. akubiomed says:

    Pencapaian anak murid yang memberansangkan memberikan kepuasan.

  14. Lyn™ says:

    Hari ni tak ada mood nak berpantun sebab tengah menanti keputusan periksa.
    Lyn™ baru je tulis kisah Iklan JAWATAN KOSONGMy Profile

  15. Mohd Shubhi says:

    maklumat yang ternanti-nanti setiap kali hujung tahun untuk anak-anak…
    Mohd Shubhi baru je tulis kisah Dari perniagaan buku ke perniagaan herbaMy Profile

    1. suri says:

      tak apa bagi anak peluang kalau mereka dapat kelas yang tak memuaskan…jangan salahkan mereka tapi bagi nasihat dan keyakinan sahaja.
      suri baru je tulis kisah Cinta TerlarangMy Profile

  16. suri says:

    saya kelas tak pandailah huhu…jadi tukang update blog jer ni heee
    suri baru je tulis kisah Kelas Melipat Saiz Besar Dan Barang KecilMy Profile

  17. suri says:

    selalunya tak best kena bawa buku teks baru balik kerumah heee
    suri baru je tulis kisah Suri Suka Tanam BungaMy Profile

  18. Hafizul says:

    Haha..murid cemerlang guru senyum sakan..murid tak cemerlang cikgu muram durja…haha
    Hafizul baru je tulis kisah Kelebihan Program Affiliate JobdirumahMy Profile

  19. Marhamah says:

    Tujuan hidup bukan makan
    Cuma makan untuk hidup
    apapun ia suatu didikan
    buat nasihat si hati redup
    Marhamah baru je tulis kisah Hari ini aku akan lebih beraniMy Profile

  20. UmmiKami says:

    Kuku sekam memanglah pelik,
    Kuku biru tercucik kaca;
    Buku pinjam pulanglah balik,
    Buku baru esok-esok dibaca..he he

  21. Ismail N says:

    Bagus result semua tu. Ibubapa sure tumpang bangga.
    Ismail N baru je tulis kisah MotherMy Profile

  22. Rina says:

    jadi ingat waktu sekolah dulu ya, hari kenaikan kelas merupakan hari2 yang ditunggu2 dan sangat mendebarkan
    Rina baru je tulis kisah How To Create A Headline News Slideshow For Website Using jQuery & HTMLMy Profile

  23. oooo bro nie cikgu eh?
    Khairul Zamri baru je tulis kisah 3 Blog Melayu Boleh Oktober 2013My Profile

  24. padin says:

    hehee tak pernah dapat no 1 dalam kelas…
    tapi kenangan manis dapat kedudukan tertinggi masa percubaan SPM heheee,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Pantun
Share
Tweet
jobdirumah
KERJA SAMBILAN DENGAN PROGRAM JOBDIRUMAH
Pendapatan Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Klik Untuk Mendaftar

Kajang pak malau kajang berharga,
Isteri pak malau memang sweet;
Kenapa minyak perlu naik harga,
Kita kan negara pengeluar sawit.
pantun